Δήλωση του Ιράν σχετικά με πιθανή επαναφορά κυρώσεων του ΟΗΕ
Το Ιράν θα προχωρήσει σε αντίμετρα εάν υπάρξει επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Οι λεπτομέρειες σχετικά με τις ενδεχόμενες ενέργειες της Τεχεράνης δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.
Πληροφορίες από γαλλικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα αναγκαστούν να επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις του ΟΗΕ κατά του Ιράν μέσω του μηχανισμού “snapback”, εάν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία που να διασφαλίζει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα ασφαλείας. Ο “μηχανισμός snapback” αναφέρεται στη διαδικασία επαναφοράς των κυρώσεων βάσει της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, η οποία είχε προκαλέσει την άρση των μέτρων σε αντάλλαγμα για περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγαεΐ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι “η απειλή που αφορά τη χρήση του μηχανισμού snapback στερείται νομικής και πολιτικής βάσης και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα δώσει μια κατάλληλη και αναλογική απάντηση”. Ο Μπαγαεΐ δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις ενδεχόμενες αντιδράσεις της Ιρανικής πλευράς.
Η πυρηνική συμφωνία του 2015, που περιλάμβανε διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), προβλέπει ότι εάν τα μέρη δεν μπορέσουν να επιλύσουν καταγγελίες για “σημαντική αποτυχία” από πλευράς του Ιράν, μπορεί να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του “μηχανισμού snapback” από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Μπαγαεΐ επισήμανε επίσης ότι “οι ευρωπαϊκές χώρες, που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα ως εργαλείο πίεσης, έχουν οι ίδιες διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις των υποχρεώσεών τους βάσει του ΚΟΣΔ”. Ανέφερε ότι έχουν αποτύχει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και επομένως δεν έχουν δικαίωμα να επιστρατεύσουν τον μηχανισμό αυτό.
Οι δυτικές χώρες κατηγορούν το Ιράν ότι σχεδιάζει την παραγωγή πυρηνικού όπλου, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η Τεχεράνη. Η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία το 2018 κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία “αδύναμη”, έχει εντείνει τις εντάσεις στη διεθνή σκηνή. Από την αρχή της δεύτερης προεδρικής θητείας του, ο Τραμπ έχει καλέσει την Τεχεράνη να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία, ειδικά μετά τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα, σταματώντας έναν 12ήμερο πόλεμο μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ που έχει αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα συνάντησης του Ιρανού Υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί με τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ, ο Μπαγαεΐ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει οριστεί η ημερομηνία ή ο τόπος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.