Πυρηνική Πολιτική του Ιράν: Προειδοποιήσεις και Διαπραγματεύσεις
Το Ιράν δηλώνει ότι δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ωστόσο, η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει προς αυτή τη κατεύθυνση αν δεχθεί επιθέσεις. Η δήλωση αυτή έγινε χθες Δευτέρα, ως απάντηση στις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Η Δύση κατηγορεί το Ιράν εδώ και πολλές δεκαετίες ότι προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το Ιράν απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα αποσκοπεί σε αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.
Σε συνέντευξή του στο NBC που μεταδόθηκε την Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε το Ιράν με στρατιωτικές επιθέσεις σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, δηλώνοντας: «Αν δεν υπογράψουν συμφωνία, θα γίνουν βομβαρδισμοί». Αυτή η απειλή προκάλεσε ανησυχία στους Ιρανούς αξιωματούχους.
Ο Αλί Λαριτζανί, κορυφαίος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, προειδοποίησε ότι, αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε βομβαρδισμούς, «θα υποχρεώσουν το Ιράν να πάρει διαφορετική απόφαση σχετικά με τα πυρηνικά». Αν και είπε ότι δεν είναι κάτι που επιθυμούν, υπογράμμισε ότι η ασφάλεια του Ιράν είναι προτεραιότητα και ότι ο λαός θα απαιτήσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων αν δεχθεί επίθεση.
Νωρίτερα, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι θα υπάρξει «σθεναρή ανταπόδοση» στην περίπτωση που οι ΗΠΑ υλοποιήσουν τις απειλές τους. «Απειλούν να προκαλέσουν ζημιές, αν συμβεί αυτό, θα υπάρξει ασφαλώς σθεναρή ανταπόδοση» δήλωσε.
Ο Αλί Χαμενεΐ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1989, δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Τραμπ, αλλά οι δηλώσεις του ήταν σαφείς και εστίασαν στην ανάγκη προστασίας της χώρας από εξωτερικούς κινδύνους.
Το Ιράν είχε συνάψει το 2015 συμφωνία με την ομάδα 5+1 (μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και Γερμανία) για τον έλεγχο του πυρηνικού του προγράμματος, με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων. Ωστόσο, το 2018 ο Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ από αυτή τη συμφωνία και επανέφερε αυστηρές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.
Με την επανεκλογή του τον Ιανουάριο, ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο με την Τεχεράνη και τον Μάρτιο έστειλε επιστολή στους Ιρανούς ηγέτες. Το Ιράν απάντησε μέσω του σουλτανάτου του Ομάν, με την ιρανική κυβέρνηση να επιβεβαιώνει ότι η επιστολή έφτασε στην αμερικανική κυβέρνηση και «διαβάστηκε».
Επιπλέον, ο Τραμπ ενισχύει την πολιτική της «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν, επιβάλλοντας ανυποχώρητες κυρώσεις με στόχο να εκμηδενίσει τις εξαγωγές πετρελαίου και τις πηγές εσόδων της χώρας. Στη διάρκεια της Δευτέρας, ο Τραμπ απείλησε και πάλι το Ιράν με στρατιωτική δράση, αυτή τη φορά λόγω της υποστήριξής του στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, προειδοποιώντας ότι, αν οι Χούθι δεν σταματήσουν τις επιθέσεις τους, οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί θα κλιμακωθούν.
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν επανέλαβε ότι η χώρα του αντιτίθεται σε άμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, όταν δέχεται απειλές. Ωστόσο, η Τεχεράνη είναι ανοιχτή σε έμμεσες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον.