Προεδρικές Εκλογές στον Ισημερινό: Κατασταλτικές Αλληλοκατηγορίες και Κοινωνικές Αντιφάσεις
Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα και η αντίπαλός του Λουΐσα Γκονσάλες ολοκλήρωσαν χθες τις εκστρατείες τους ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθούν την προσεχή Κυριακή στο λιμάνι της Γουαγιακίλ. Αυτή η πόλη, η μεγαλύτερη της χώρας, έχει γίνει πεδίο βίας και κέντρο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.
Η Γουαγιακίλ, γνωστή ως οικονομική πρωτεύουσα του Ισημερινού, βρίσκεται σε μια γεωγραφική θέση που την καθιστά κόμβο διακίνησης κοκαΐνης από γειτονικές χώρες όπως η Κολομβία και το Περού. Είναι ταυτόχρονα η γενέτειρα του απερχόμενου προέδρου και ένα σύμβολο του διχασμού και της αυξανόμενης έντασης στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής.
Μετά τον αμφίρροπο πρώτο γύρο των εκλογών το Φεβρουάριο, όπου ο Ντανιέλ Νομπόα κέρδισε με οριακή διαφορά, οι υποψήφιοι επιχείρησαν να κερδίσουν τους αναποφάσιστους, μια προσπάθεια ιδιαίτερα κρίσιμη σε μια χώρα όπου η εκτελεστική συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική.
Η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από σφοδρές αλληλοκατηγορίες και καταγγελίες για διαφθορά και συνεργασία με συμμορίες διακινητών ναρκωτικών. Όπως σημείωσε ο Ρομπέρτο Κρους, 50 ετών και αυτοαπασχολούμενος στην Κίτο, οι προτάσεις των υποψηφίων επισκιάστηκαν από τις αλληλοκατηγορίες.
Το κλίμα υπονομεύεται από τη συνεχιζόμενη βία, με μ.ό. μια ανθρωποκτονία κάθε ώρα κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Ο Ισημερινός βιώνει τη πιο αιματηρή αρχή της χρονιάς στην ιστορία του, παρόλο που καταβαλλόταν μια συνεχή προσπάθεια για να διατηρηθεί η ειρήνη και η ηρεμία στην περιοχή.
Η αυξανόμενη παραβατικότητα, τα ναρκωτικά και οι εκβιασμοί είναι ζητήματα που θλίβουν τους πολίτες. Ο Αλφρέδο Κουκαλόν, τουριστικός οδηγός στη Γουαγιακίλ, ανέφερε τη μεγάλη ανησυχία που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα στην καθημερινότητά τους.
Οι παρατηρητές αναμένουν ότι και ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα είναι αμφίρροπος, μια κατάσταση που δεν έχει παρατηρηθεί από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στον Ισημερινό τη δεκαετία του 1970. Ο Φελίπε Γκαρσία, 24 ετών δικηγόρος, σχολιάζει ότι η οικονομία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, με μεγάλα ποσά δημοσίων εσόδων να διατίθενται για τη μάχη κατά της εγκληματικότητας.
Αντίθετα, η Λουΐσα Γκονσάλες, υποψήφια της αριστεράς, ζητά μια «διεξοδική αλλαγή», υπογραμμίζοντας τη διαρκή έλλειψη πόρων για βασικές ανάγκες, όπως η υγεία και τα τρόφιμα.
Ο πρόεδρος Νομπόα, ο οποίος στα 37 του είναι μεταξύ των νεότερων ηγετών παγκοσμίως, χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα για να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα. Δημιουργεί μια εικόνα ενός αποφασιστικού ηγέτη που μάχεται σφοδρά κατά του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο ίδιος επιρρίπτει την ευθύνη για την αύξηση της εγκληματικότητας στις δυνάμεις του «κορεϊσμού», ενώ κατηγορεί την αντίπαλό του για υπερβολική χαλαρότητα απέναντι στις συμμορίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται πλέον ως «τρομοκρατικές» οργανώσεις.
Στις προεκλογικές του δηλώσεις, ο Ντανιέλ Νομπόα διατύπωσε την υπόσχεση να εξαλείψει τη ναρκωτρομοκρατία και να περιορίσει τις δραστηριότητες των μαφιών.
Από την άλλη πλευρά, η Λουΐσα Γκονσάλες εστιάζει στη δικηγορική της καριέρα και την αφοσίωσή της στην κοινωνία, υποστηρίζοντας ότι κατανοεί τις δυσκολίες που βιώνουν οι πολίτες. Οι επικρίσεις της για τον Νομπόα επικεντρώνονται στη διαπίστωσή της ότι δεν κατανοεί τις ανάγκες των φτωχών συμπολιτών της.
Σημαντική είναι η αναφορά του Νομπόα σχετικά με πιθανές παρατυπίες κατά την καταμέτρηση, ζήτημα που όμως απορρίφθηκε από διεθνείς παρατηρητές. Επιπλέον, μια επιστολή από 14 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο προειδοποιεί για την πιθανότητα ο Νομπόα να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα σε περίπτωση ήττας του, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σχετικά με τη σταθερότητα της δημοκρατικής διαδικασίας.
Η κυρία Γκονσάλες, μιλώντας στο Κίτο, δήλωσε: «Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη δημοκρατία και αν το εθνικό εκλογικό συμβούλιο δεν επιτελέσει το καθήκον του, θα αντιδράσουμε». Παράλληλα, μπορεί να υπολογίζει και στη στήριξη του μεγαλύτερου κινήματος αυτοχθόνων του Ισημερινού, του οποίου ο υποψήφιος είχε έρθει τρίτος στον πρώτο γύρο των εκλογών.