Η Ανθρωπιστική Κρίση στη Λωρίδα της Γάζας: Μια Σοβαρή Κατάσταση
Απαντώντας στην ανακοίνωση της περιορισμένης επανέναρξης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τελεί υπό πολιορκία από το Ισραήλ, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις “Γιατροί του Κόσμου” και “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” εκφράζουν έντονη ανησυχία, επισημαίνοντας ότι η βοήθεια που θα εισέλθει είναι ανεπαρκής για να αποτρέψει “την καταστροφή” που έχει εξελιχθεί τους τελευταίους δύο και περισσότερους μήνες, μέσα σε συνθήκες αποκλεισμού.
Η Κλερ Νικολέ, υπεύθυνη εκτάκτων καταστάσεων στους “Γιατρούς Χωρίς Σύνορα”, τόνισε ότι «είναι ένα τέχνασμα για να δείξουμε ότι η βοήθεια φτάνει, αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι σχεδόν συμβολικό». Η ίδια ζητά κατεπειγόντως μία επανέναρξη της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας «σε ικανές ποσότητες», όπως κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας από την 19η Ιανουαρίου έως την 18η Μαρτίου, όπου περίπου 600 φορτηγά εισέρχονταν καθημερινά στη Γάζα.
Ο Ζαν-Ραφαέλ Πουατού, εκπρόσωπος της ΜΚΟ “Δράση κατά της Πείνας”, περιγράφει την κατάσταση ως σκηνικό Αποκάλυψης, επισημαίνοντας ότι “δεν υπάρχει τίποτα να φας, δεν υπάρχει τίποτα να πιεις, δεν έχουν απομείνει φάρμακα, ούτε πετρέλαιο”. Αυτές οι συνθήκες αποδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη για άμεσες ενέργειες.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νετανιάχου, προσπάθησε να δικαιολογήσει την αποδεσμευόμενη βοήθεια, δηλώνοντας ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε τον πληθυσμό να λιμοκτονήσει», επισημαίνοντας ωστόσο ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο όλης της Λωρίδας της Γάζας. «Σήμερα επικρατεί πανικός, ερήμωση και απόλυτη σύγχυση», προειδοποιεί ο Ζαν-Φρανσουά Κορτί, πρόεδρος των “Γιατρών του Κόσμου”, θεωρώντας ότι η μερική επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ έχει ως σκοπό να αποφευχθεί η διπλωματική πίεση παρά να είναι μια πραγματική ανθρωπιστική πρωτοβουλία.
Οι τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο δείχνουν επίσης ανησυχία για τις ομάδες των εργαζομένων τους στο πεδίο, κυρίως Παλαιστίνιοι ανθρωπιστές, που καθημερινά αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κρίσης. «Δεν μιλάμε για ανθρωπιστική κρίση. Αυτό είναι μια πραγματική κρίση της ανθρωπότητας», τονίζει ο Κορτί, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι Δυτικοί δεν κάνουν αρκετά αυτή τη στιγμή για να σταματήσουν την ανθρωπιστική σφαγή.»
Ο Τομ Φλέτσερ, επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, δήλωσε ότι οι περιορισμένες ποσότητες που θα επιτραπούν να εισέλθουν στη Γάζα δεν αντικαθιστούν την ανάγκη για απρόσκοπτη πρόσβαση εκατοντάδων πολιτών που υποφέρουν. Ο ΟΗΕ έχει προγραμματίσει την αποστολή βοήθειας σε ευρεία κλίμακα, διαθέτοντας φορτηγά γεμάτα με 171.000 τόνους τροφίμων, των οποίων η είσοδος παραμένει σε εκκρεμότητα.
Στο μεταξύ, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα την έγκριση για τη διέλευση φορτηγών που μεταφέρουν βρεφικές τροφές, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν τον αριθμό τους. Παράλληλα, η ομάδα των Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει “ναυτικό αποκλεισμό” του ισραηλινού λιμανιού της Χάιφα, με την προειδοποίηση ότι τα πλοία που κατευθύνονται προς εκεί θα αποτελούν πλέον «στόχους», σε αντίδραση στην συνεχιζόμενη κλιμάκωση των εχθροπραξιών από το Ισραήλ στη Γάζα.
Διεθνής Αντίκτυπος στις Στρατιωτικές Επιχειρήσεις της Ιερουσαλήμ
Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση καλώντας την ισραηλινή κυβέρνηση να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει την απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια υπό την καθοδήγηση του ΟΗΕ. Οι τρεις χώρες προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που οι στρατιωτικές επιθέσεις συνεχιστούν, θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα.
Οι ηγέτες αυτών των χωρών χαρακτηρίζουν “απεχθή” τη φρασεολογία μελών της ισραηλινής κυβέρνησης και υπογραμμίζουν ότι η βία κατά των πληθυσμών που βρίσκονται στην Γάζα παραβιάζει τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Σημειώνουν ότι, αν η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν εργάζεται προκειμένου να σταματήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις, δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και θα προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες. Οι τρεις χώρες δηλώνουν τη στήριξή τους στις διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου για μια άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς και την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Τόνισαν μάλιστα ότι είναι αποφασισμένες να αναγνωρίσουν έναν Παλαιστινιακό κράτος σε συνεργασία με άλλες χώρες, θεωρώντας ότι η δημιουργία δύο κρατών είναι η μόνη λύση που θα εξασφαλίσει διαρκή ειρήνη και ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους.