Ισραηλινές Αεροπορικές Επιθέσεις στη Συρία: Καταστροφές και Εξελίξεις
Σήμερα, Τετάρτη 2 Απριλίου, συριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν για ισραηλινά πλήγματα που έπληξαν τη Δαμασκό και άλλες πόλεις στη Συρία. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται κυρίως από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, το οποίο δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν, μεταξύ άλλων, σε στρατηγικές τοποθεσίες εντός της χώρας.
Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε επιθετικές ενέργειες κατά του Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας στην συνοικία Μπαρζά της Δαμασκού, ένα υποκείμενο που παραδοσιακά έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον λόγω των υποψιών ότι εξέταζε στρατιωτικές εφαρμογές και όπλα μαζικής καταστροφής. Αναφορές καταγράφουν επίσης πλήγματα κοντά σε στρατιωτικά αεροδρόμια, όπως της Χάμα και της Τ-4 στην επαρχία Χομς.
Η κλιμάκωση αυτή έρχεται σε συνέχεια των συχνών επιθέσεων που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στην περιοχή κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις που συνδέονται με το Ιράν και μεταφορές όπλων προς τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ. Οι αναφορές υποδεικνύουν ότι οι επιθέσεις αυτές έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές, καθώς και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.
«Η ισραηλινή αεροπορία επιτέθηκε σήμερα στο Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στη Συρία. Όλοι γνωρίζουμε τον τύπο της “επιστημονικής έρευνας” που πραγματοποιούσαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού ΙΔΦ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το SANA, οι επιθέσεις έπληξαν επίσης περιοχές κοντά στην πόλη Χάμα, όπου σημειώθηκαν εκρήξεις κοντά σε στρατιωτική εγκατάσταση. Παράλληλα, αναφέρονται airstrikes στην αεροπορική βάση Τ-4, ενισχύοντας την αντίληψη ότι η επιθετική στρατηγική του Ισραήλ συνεχίζεται χωρίς σταματημό.
Η κατάσταση στη Συρία παραμένει τεταμένη, με τις ισραηλινές επιθέσεις να εντάσσονται σε έναν ευρύτερο γεωπολιτικό ανταγωνισμό που περιλαμβάνει πολλές δυνάμεις στην περιοχή, καθιστώντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα αβέβαιες.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις με έντονη ανησυχία, καθώς οι συνέπειες των επιθέσεων μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο την περιοχή, αλλά και ευρύτερα το γεωπολιτικό τοπίο της Μέσης Ανατολής.