Εκτίμηση των Ιταλών για την Πολεμική Υπηρεσία και τις Αμυντικές Δαπάνες
Μια *πρόσφατη έρευνα* του Κέντρου Μελετών Κοινωνικών Επενδύσεων (CENSIS) αποκάλυψε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των Ιταλών παραμένει πεπεισμένο ότι η Ιταλία θα εμπλακεί άμεσα σε πολεμικές συγκρούσεις μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ωστόσο, μόνο το 16% των στρατευσίμων είναι διατεθειμένοι να πάρουν τα όπλα και να συμμετάσχουν σε μάχη.
Η μελέτη έδειξε ότι το 39% των Ιταλών ηλικίας μεταξύ 18 και 45 ετών αυτοχαρακτηρίζονται ως ειρηνιστές και αντιρρησίες συνείδησης, ενώ το 19% επιδιώκει να αποφύγει τη στράτευση με εναλλακτικούς τρόπους. Επιπλέον, το 26% προτιμά τη χρήση ξένων μισθοφόρων σε περιπτώσεις στρατιωτικών αναγκών.
Μετά από πολλές χρόνιες εντάσεις στον γεωπολιτικό χώρο και τις τρέχουσες συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, η Ιταλία έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τις εθνικές αμυντικές δαπάνες σε συνεργασία με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, παρατηρείται μια *γενική επιφυλακτικότητα* από την πλευρά της ιταλικής κοινής γνώμης σχετικά με την κλιμάκωση του στρατιωτικού επανεξοπλισμού. Μόνο το 26% πιστεύει ότι η στρατιωτική αποτροπή αποτελεί έναν αποτελεσματικό μηχανισμό διασφάλισης της ειρήνης, ενώ 25% υποστηρίζει την αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού, εφόσον δεν θίγονται κοινωνικά προγράμματα. Άλλωστε, μόνο το 11% των Ιταλών επιθυμεί την απόκτηση πυρηνικών όπλων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 46% την τελευταία δεκαετία, οι δαπάνες ανά κάτοικο στην Ιταλία ανέρχονται μόλις σε 586 δολάρια, σε αντίθεση με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νορβηγία, όπου οι δαπάνες ανέρχονται σε πάνω από 2.000 δολάρια.
Σε σχέση με τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας, το 49% των Ιταλών υποστηρίζει την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, ενώ το 58% επιθυμεί την ανάπτυξη ενός πλήρους αμυντικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα περιλαμβάνει ενιαία στρατιωτική διοίκηση και κοινές προμήθειες όπλων.
Μια *ξεχωριστή δημοσκόπηση* που πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων διαπίστωσε ότι μόλις το 17% των Ιταλών υποστηρίζει τη αύξηση των αμυντικών δαπανών, το χαμηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με άλλες 11 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.
Η κατάσταση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για *υπεύθυνη διαχείριση* και *στρατηγικό σχεδιασμό* στον τομέα της άμυνας στην Ιταλία, καθώς οι πολίτες φαίνονται επιφυλακτικοί απέναντι στις στρατιωτικές ενέργειες και τις κυβερνητικές πολιτικές σχετικά με την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.