Καθησυχαστικές δηλώσεις σχετικά με τις σεισμικές δονήσεις
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤNews και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5», κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στις καθυστερήσεις των έργων αποκατάστασης στη Θεσσαλία, λόγω των φυσικών καταστροφών που συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια.
Ο ίδιος εξήγησε ότι η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στο Ληξούρι, με μέγεθος περίπου 4 Ρίχτερ, ήταν σχετικά μικρή, αλλά «ξύπνησε μνήμες» από τους ισχυρούς σεισμούς του 2014 που είχαν προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην περιοχή.
«Ευτυχώς δεν υπήρξε συνέχεια της σεισμικής δραστηριότητας. Καταγράφηκαν μόνο δύο-τρεις μικροί σεισμοί στον κόλπο του Ληξουρίου και δεν υπήρξε περαιτέρω εξέλιξη», δήλωσε ο κ. Λέκκας. Αξιοσημείωτο είναι ότι υπήρξε ανησυχία για έναν μεγαλύτερο σεισμό 5 Ρίχτερ, ο οποίος τελικά εκδηλώθηκε περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά και δεν σχετίζεται με τη σεισμική δραστηριότητα της Κεφαλονιάς. «Ήταν ένα τελείως ανεξάρτητο γεγονός», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν ήταν αισθητό ούτε στην Κεφαλονιά ούτε σε άλλες περιοχές.
Καθυστερήσεις στα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία
Όσον αφορά την πρόοδο των έργων αποκατάστασης στη Θεσσαλία, μετά τις σοβαρές καταστροφές από τους καιρικούς φαινομένους «Ιανός» και «Daniel», ο κ. Λέκκας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά ζητήματα. «Τα έργα πρέπει να μελετηθούν συστηματικά και αναλυτικά. Δεν μπορούμε να τα σχεδιάζουμε με τις προδιαγραφές των προηγούμενων δεκαετιών», τόνισε. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις καταστροφές αυτές «σύνθετες», καθώς περιλάμβαναν διάφορες μορφές κινδύνων, πλην των σεισμών.
Η πρόσληψη των απαιτούμενων πόρων για την αποκατάσταση φαίνεται να είναι δύσκολη, με τον κ. Λέκκα να υπογραμμίζει ότι απαιτείται χρόνος και σημαντικά χρηματοδοτικά ποσά. Ωστόσο, εξέφρασε μια αισιόδοξη προοπτική, δηλώνοντας ότι «είμαστε σε καλό δρόμο». Οι συνθήκες είναι ασφαλώς δύσκολες, αλλά με σωστή προετοιμασία και προγραμματισμό, η αποκατάσταση μπορεί να προχωρήσει ομαλά.
Σαντορίνη: Το τέλος της σεισμικής δραστηριότητας και οι επιπτώσεις στον τουρισμό
Αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι αυτή διήρκεσε περίπου έναν μήνα και κορυφώθηκε τον Φεβρουάριο. «Ευτυχώς σταμάτησε, αλλά το διάστημα αυτό ήταν αρκετό για να επηρεάσει τις κρατήσεις», ανέφερε σχετικά. Θύμισε ότι η προηγούμενη σεισμική δραστηριότητα το 2011-2012 είχε διαρκέσει ενάμιση χρόνο και προκάλεσε ανησυχία, αν και η ένταση των φαινομένων δεν ήταν υψηλή.
«Στη Σαντορίνη, οι τουρίστες εκφράζουν παράπονα ότι η πληρότητα των καταλυμάτων δεν είναι ικανοποιητική, όμως καλύτερα έτσι παρά να είναι ασφυκτικά γεμάτα, δημιουργώντας προβλήματα στην κίνηση», σχολίασε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαχείρισης του τουρισμού στην περιοχή.