«Η κατάσταση είναι τραγική. Είναι απόκοσμα» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Θοδωρής Κασκάνης, χημικός μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. KAFSIS σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές από τη φονική κακοκαιρία Daniel.
«Εμείς, εδώ και δύο χρόνια, σαν εταιρεία έχουμε αναλάβει το έργο της διαχείρισης όλων των νεκρών ζώων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όχι μόνο. Αναλαμβάνουμε τη συλλογή, τη μεταφορά και την περαιτέρω διαχείρισή τους σε μονάδες αποτέφρωσης» σημείωσε εξηγώντας ποια ήταν η κατάσταση μέχρι σήμερα και προσέθεσε πως το σχετικό πρόγραμμα μπορεί να δεχθεί γύρω στους 100 τόνους το μήνα νεκρά ζώα. «Εδώ όμως μιλάμε για μια κατάσταση στην οποία τα ζώα αυτή τη στιγμή ανυπολόγιστα. Φανταστείτε ότι από την Κυριακή που επιχειρούμε στο πεδίο και ειδικότερα στην περιοχή των Τρικάλων και της Καρδίτσας αλλά και της Μαγνησίας, όπου βεβαίως έχουμε πρόσβαση, έχουμε διαχειριστεί 800 τόνους σε τρεις μέρες» υπογράμμισε.
«Αυτή λοιπόν τη στιγμή εμείς στο πεδίο που διαχειριζόμαστε έχουμε διαχειριστεί μέχρι στιγμής τις τρεις τελευταίες ημέρες 4.000 περίπου πρόβατα, 4.000 χοιρινά και γύρω στα 20 με 25.000 πτηνά. Όταν ανοίξει η μονάδα στη Λάρισα, θα μιλάμε ότι θα υπάρχει μια απορρόφηση 200 τόνους ημερησίως».
Χαρακτηρίζοντας τεράστιο πρόβλημα ότι το αποτεφρωτήριο της Λάρισας είναι κλειστό. Γιατί το πρόγραμμα αυτό είχε δημιουργηθεί και σε εξέλιξη για να μπορέσει να διαχειριστεί τα νεκρά ζώα στην περιοχή της βιομηχανικής Λάρισας. Αυτή τη στιγμή όμως δεν έχουμε πρόσβαση στη Λάρισα, όπου η Λάρισα αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη μονάδα διαχείρισης των συγκεκριμένων ζώων αυτή τη στιγμή ανά την ελληνική επικράτεια» ενώ για το πότε και πώς θα υπάρξει σύνδεση με τη Λάρισα ώστε να μπορέσουν τα ζώα να πάνε εκεί πρόσθεσε πως «ευελπιστούμε ότι μέχρι την Πέμπτη το βράδυ, Παρασκευή πρωί θα ανοίξει.
Επιπλέον πρόσθεσε πως η συλλογή εκεί που υπάρχει πρόσβαση γίνεται με 15 φορτηγά ψυγεία, με 10 ανατρεπόμενα οχήματα, με φορτωτές και αρπάγες όμως το μεγάλο ζήτημα παραμένει: «Πού θα πάνε αυτά τα ζώα; πού θα οδηγηθούν;» σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή τα πάνε σε Ημαθία, Κοζάνη, ακόμη και Τρίπολη, ενώ όταν ανοίξει το αποτεφρωτήριο της Λάρισας θα διευκολυνθούν όλα πάρα πολύ.
Αναλυτικά για τη διαδικασία
Τον συντονισμό τον έχει η Περιφέρεια και ο Αντιπεριφερειάρχης ο κ. Μπίλης. Εμείς έχουμε ένα τηλεφωνικό κέντρο το οποίο λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση. Μας παίρνουν οι παραγωγοί, οι κτηνοτρόφοι τηλέφωνο και μας δηλώνουν το ζώο τους. Άρα λοιπόν, σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι οι κτηνοτρόφοι από άποψη αποζημιώσεων είναι πλήρως και 100% καλυμμένοι. Επειδή λοιπόν δεν μπορούμε να περιμένουμε τον ΕΛΓΑ, ο Περιφερειάρχης, ο Αντιπεριφερειάρχης μαζί με τη συνδρομή του Υπουργείου μας λένε θα πας σήμερα σ αυτά τα χωριά και θα επιχειρήσεις. Πηγαίνουμε λοιπόν στα χωριά, επιχειρούμε μαζεύουμε τα νεκρά ζώα όπου αυτό είναι εφικτό και όπου μπορούμε και εμείς με δικά μας μέσα και οι κτηνοτρόφοι οι ίδιοι, να τα μαζέψουμε και εν συνεχεία μετά να πάνε στις κατάλληλες μονάδες για αποτέφρωση. Οπότε αυτή τη στιγμή πάμε όπου μας πει η Περιφέρεια. Η Περιφέρεια από την πλευρά της, εκτός από το κομμάτι της αποτέφρωσης κατά παρέκκλιση και το επιτρέπει αυτό η νομοθεσία είναι σε θέση να μπορεί να κάνει και υγειονομική ταφή.
Αναφερόμενος στην υγειονομική ταφή σημείωσε πως έχει ξεκινήσει απλώς «επειδή ο υδροφόρος ορίζοντας αυτή τη στιγμή είναι νωπός, με αποτέλεσμα να πρέπει η υγειονομική ταφή να γίνεται σε περιοχές που το επιτρέπουν οι ειδικοί με γεωμεμβράνες με γεωύφασμα κλπ.
Τέλος υπογράμμισε πως ευελπιστούν ότι σε ένα χρονικό διάστημα 10 ημερών η κατάσταση θα έχει εκτονωθεί πλήρως.
Αναφερόμενος για τις αντιδράσεις από τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών όπου υπάρχουν οι κλίβανοι σημείωσε πως «θα πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία» ενώ υπογράμμισε πως υπάρχουν όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι για να μπορέσουν να αντέξουν αυτή τη δυναμικότητα μέχρι στιγμής και να διοχετεύσουμε εκεί πέρα τις ποσότητες των νεκρών ζώων.