Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα Πρόταση από την Κυβέρνηση
Στη Βουλή κατατίθεται εντός των προσεχών ωρών η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα εξετάσει τις δραστηριότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 έως το 2025. Η πρωτοβουλία αυτή πηγάζει από τη διάθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει προσεκτικά ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει ανησυχία στο κοινοβούλιο και στην κοινωνία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι στόχος είναι η πλήρης διαφάνεια και η καταπολέμηση της υποκριτικής κομματικής εκμετάλλευσης, αναφέροντας: «Θα ερευνηθούν τα πάντα, χωρίς καμία σκιά συγκάλυψης». Η κυβερνητική πρόταση στοχεύει στη βαθύτερη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών που μπορεί να προκύψουν, ενώ αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του ζητήματος, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατανέμει ενισχύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε 645.000 παραγωγούς ετησίως.
Η ανάγκη για την Εξεταστική Επιτροπή προκύπτει επίσης από την αναγκαιότητα εξέτασης των αιτίων που οδήγησαν στη επιβολή προστίμων ύψους 2,7 δισ. ευρώ από το 1998 μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση επικαλείται την κρισιμότητα της κατάστασης, προκειμένου να αναζητήσει τρόπους αποκατάστασης των αρνητικών συνεπειών στην οικονομία.
Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση
Η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την πρόταση αυτή είναι έντονη. Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταθέσει την πρότασή του για προανακριτική επιτροπή, εστιάζοντας στους κυρίους Βορίδη και Αυγενάκη. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κώστας Τσουκαλάς, δήλωσε ότι οι μάσκες έπεσαν και αποκάλυψαν την προσπάθεια συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δείχνει αποτυχία και ανικανότητα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει επίσης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει την ευθύνη και προγραμματίζει την κατάθεση της δικής του πρότασης για προκαταρκτική επιτροπή, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι αποφεύγει την ευθύνη για τις υποχρεώσεις της προς την κοινωνία. Όλες οι παρατάξεις καταθέτουν τις προτάσεις τους στο πλαίσιο της εκβιαστικής πλειοψηφίας, με πολλές πολιτικές δυνάμεις να αναγκάζονται να πάρουν θέση επί του ζητήματος.
Κοινοβουλευτικές Διαδικασίες και Μελλοντικές Εξελίξεις
Αφού κατατεθεί η πρόταση στη Βουλή, ανακοινώνεται στα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου και εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη για συνεδρίαση. Για την εκδίκαση και τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής απαιτείται θετική ψήφος από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, το ποσοστό της οποίας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από τα δύο πέμπτα του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120 βουλευτές.
Η διαδικασία ψηφοφορίας θα είναι φανερή, χωρίς τη χρήση καλπών, και το προεδρείο θα ανακοινώσει τα μέλη και το χρονοδιάγραμμα της Επιτροπής μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Για να προχωρήσει η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, απαιτείται ψήφος υπερψήφισής από τουλάχιστον 151 βουλευτές, γεγονός που αναμένεται να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.
Η Περίοδος των Ελέγχων
Οι έλεγχοι από τις ελεγκτικές αρχές του ΕΛΓΟ – Δήμητρα και του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν ξεκινήσει, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα κοινοτικά κονδύλια καταλήγουν στους πραγματικούς παραγωγούς. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας, αναφέρει ότι είναι απαραίτητο πλέον να ελέγχονται όλα τα κονδύλια για να μην υπάρχουν καταχρήσεις και η κυβέρνηση έχει παγώσει τις πληρωμές μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι.
Η κατάσταση αναμένονταν να επιδεινωθεί, καθώς πολλές παράνομες αιτήσεις εξακολουθούν να κατατίθενται. Σύμφωνα με έρευνες του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν εντοπιστεί πάνω από 30.000 κόκκινοι ΑΦΜ με μη αποδεκτά παραστατικά, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση την καταλληλότητα πολλών αιτήσεων για ενισχύσεις από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχήματα».
Η συνεχιζόμενη πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τα ζητήματα που σχετίζονται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ προμηνύει σημαντικές εξελίξεις και αναμένεται να κρατήσει ψηλά την ατζέντα της πολιτικής σκηνής, καθώς οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την πορεία των διαδικασιών.