Προβλήματα από την Κακοκαιρία στις Κυκλάδες και την Κρήτη
Το μεσημέρι της Τρίτης, λίγο μετά τη 1, απεστάλη ένα μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους των Δωδεκανήσων, προειδοποιώντας για την επικείμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Με τη σύσταση του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής, οι κάτοικοι καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, 2 Απριλίου.
Από χθες, 31 Μαρτίου, οι νησιωτικές περιοχές πλήττονται από έντονα καιρικά φαινόμενα, με ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές. Σημαντικές βροχοπτώσεις παρατηρήθηκαν σήμερα, 1 Απριλίου, σε περιοχές όπως η Χίος, η Σάμος και η Κρήτη, όπου και ενεργοποιήθηκε το 112.
Ο μηχανισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής, όπως και οι τοπικοί δήμοι, προκειμένου να διαχειριστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από τις έντονες βροχοπτώσεις. Στη Χαλκιδική έχουν σημειωθεί καταστροφές και συμπτώματα όπως χαλαζόπτωση και κλειστοί δρόμοι λόγω της συσσώρευσης υδάτων. Χαλάζι μεγέθους φουντουκιού έπληξε την περιοχή της Γερακινής.
Σημαντικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν νωρίς στο κέντρο των Χανίων και στις γύρω περιοχές. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε σε απεγκλωβισμούς οδηγών και σε άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια. Στον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Νεροκούρο Χανίων, το ημερήσιο ύψος βροχής έχει φτάσει τα 123,6 χιλιοστά, προκαλώντας σοβαρές ζημιές, με πλημμυρισμένα δρόμους και οχήματα που παρασύρθηκαν από τα νερά.
Στην Πάρο, οι σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε λιγότερο από δύο ώρες, με τα πιο έντονα φαινόμενα να εντοπίζονται στη Νάουσα. Δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και 13 άτομα χρειάστηκαν μεταφορά σε ασφαλή σημεία από συνεργεία διάσωσης. Πρακτικά το σύνολο του οδικού δικτύου του νησιού έχει παραλύσει, με την κατάσταση να είναι δραματική, καθώς καταστήματα και σπίτια πλημμυρίζουν.
Εντονότερες ζημιές υπήρξαν και στη Μύκονο, όπου οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι δημιούργησαν χειμάρρους και πλημμυρισμένα σοκάκια. Οι τοπικές αρχές επισημαίνουν την ανάγκη για κοινωνία έκτακτης ανάγκης ώστε να μπορέσουν να αποκαταστήσουν γρήγορα τις ζημιές. Ο Δήμαρχος της Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης, τόνισε την επιτακτικότητα της κατάστασης και προέβλεψε ότι αν οι διαδικασίες συνεχιστούν με τον νόμο, τα προβλήματα θα παραταθούν.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του μετεωρολόγου Παναγιώτη Γιαννόπουλου, στη Μύκονο έχουν καταγραφεί 100 χιλιοστά βροχής και 70 χιλιοστά στη Νάουσα της Πάρου, γεγονός που αποδίδεται σε τοπικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν πολύ γρήγορα.
Σφοδρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν επίσης προβλήματα στη Ρόδο, όπου αναφέρθηκε ότι ιστιοφόρο βυθίστηκε στο λιμάνι λόγω της εισροής υδάτων. Παρόμοια φαινόμενα παρατηρήθηκαν και στη Σύρο, με ισχυρές καταιγίδες να συνδυάζονται με χαλαζόπτωση και κεραυνούς.
Συνέχεια της Κακοκαιρίας
Αναμένονται σφοδρές βροχές και καταιγίδες που θα πλήξουν και άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Αυτές οι καιρικές συνθήκες θα επηρεάσουν πέραν της Κρήτης και τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Κατά διαστήματα, οι ισχυρές βροχές αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης σε περιοχές των Κυκλάδων όπως και την ανατολική Θεσσαλία.
Η κατάσταση απαιτεί προσοχή και ετοιμότητα από τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που θα προκύψουν από την κακοκαιρία.