Κλιμακωτή Αντιπαράθεση Ινδίας και Πακιστάν: Νέα Πλήγματα και Αντεκδικήσεις
Η αντιπαράθεση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν συνεχώς κλιμακώνεται, με σοβαρές στρατιωτικές εξελίξεις τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Έχουν καταγραφεί αναφορές για αμοιβαία πυραυλικά πλήγματα σε στρατιωτικές βάσεις των δύο χωρών, γεγονός που εντείνει την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή.
Γύρω στα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ινδικά μαχητικά αεροσκάφη εκτόξευσαν έξι βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι έπεσαν σε ινδικό έδαφος, προκαλώντας ανησυχία στις τοπικές αρχές. Συγκεκριμένα, ένας πύραυλος προσγειώθηκε στο Ανταμπούρ και πέντε στο Αμριτσάρ, στο κρατίδιο Παντζάμπ. Αντίκτυπος των επιθέσεων αυτών ήταν άμεσα ορατός, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής παρακολούθησαν τις εκρήξεις με αγωνία.
Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού δήλωσε ότι η Ινδία θα πρέπει τώρα να «αναμένει τις απαντήσεις μας» και συμπλήρωσε ότι η πλειονότητα των ινδικών πυραύλων αναχαιτίστηκε από την αεράμυνα του Πακιστάν, προσθέτοντας ότι όσοι δεν αναχαιτίστηκαν δεν πέτυχαν τους στόχους τους.
Ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε επίσης ότι το Πακιστάν έχει διατηρήσει ηλεκτρονικά αποτυπώματα όλων των εκτοξευθέντων πυραύλων και γνωρίζει την προέλευσή τους. Νωρίτερα, αναφέρθηκαν μεγάλες εκρήξεις στην περιοχή Πεσαουάρ, στο Αμριτσάρ και στην πόλη Τζαμού στο Κασμίρ.
Κλειστός Εναέριος Χώρος και Στρατιωτικές Επιχειρήσεις
Η Αρχή Αεροδρομίων του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος της χώρας θα παραμείνει κλειστός για όλους τους τύπους αεροσκαφών, αρχής γενομένης από τις 03:15 τοπική ώρα, έως τουλάχιστον τις 12:00. Οι διεθνείς πτήσεις έχουν ανασταλεί προσωρινά καθώς η κατάσταση εκτιμάται μη διαχειρίσιμη.
Ανακοινώθηκε ότι το Πακιστάν έχει εξαπολύσει αντίποινα κατά της ινδικής επίθεσης, με στόχο πολλές τοποθεσίες στην Ινδία. Η επιχειρησιακή ονομασία της επιχείρησης είναι «Bunyanun Marsoos», που σημαίνει «άθραυστο τείχος», σύμφωνα με τις δηλώσεις του στρατού. Σκοπός της επιχείρησης είναι η στοχοποίηση στρατηγικών εγκαταστάσεων, με πληροφορίες ότι έχουν στοχοθετηθεί εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων, συμπεριλαμβανομένης μιας στο Πατανκότ και στο Ουνταμπούρ.
Η κατάσταση επιδεινώνεται, με δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι 36 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 57 έχουν τραυματιστεί από ινδικές αεροπορικές επιδρομές, ενώ τουλάχιστον 16 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από πακιστανικούς βομβαρδισμούς. Οι δυο χώρες έχουν εμπλακεί σε κάποιον στρατιωτικό αντεκδίκησης χωρίς προφανή το τέλος.
Διεθνής Αντίκτυπος και Εκκλήσεις για Ειρηνική Επίλυση
Η παγκόσμια κοινότητα, περιλαμβανομένων κρατών-μελών της G7, έχει απευθύνει εκκλήσεις προς την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Η συνεχιζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση θεωρείται σοβαρή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. Οι δύο χώρες καλούνται να συμμετάσχουν σε άμεσους διαλόγους, προκειμένου να αποφευχθούν νέες απώλειες και η κλιμάκωση της έντασης να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες.
Η ιστορία της σύγκρουσης Ινδίας και Πακιστάν είναι γεμάτη προκλήσεις, όπου και οι δύο χώρες έχουν ήδη εμπλακεί σε τρεις πολέμους πλήρους κλίμακας από την ανεξαρτησία τους το 1947. Η ανάγκη για διάλογο και διπλωματία είναι επιτακτική, καθώς το παρόν ιστορικό συγκρούσεων δείχνει και την πραγματικότητα του ότι η ειρηνική συνύπαρξη είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα της περιοχής.