Το χάπι της Merck για τον κορονοϊό προκαλεί νέες μεταλλάξεις σε κάποιους ασθενείς σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάζει το Bloomberg.
Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη ερευνητές εμφανίζονται ανήσυχοι πως το φάρμακο της Merck μπορεί να δημιουργήσει πιο μεταδοτικές ή απειλητικές για την υγεία παραλλαγές του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το προσχέδιο μελέτης που ενήργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ και στο Ινστιτούτο Francis Crick, στο Imperial College του Λονδίνου και σε άλλα ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου υπάρχουν μεταλλάξεις που φέρεται να σχετίζονται με το χάπι Lagevrio της Merck καθώς έχουν εντοπιστεί σε δείγματα ιού που ελήφθησαν από δεκάδες ασθενείς.
Μέχρι τώρα οι μεταλλάξεις του κορονοϊού που συνδέονται με το χάπι δεν έχουν αποδειχθεί πιο επιθετικές προς το ανοσοποιητικό σύστημα ή θανατηφόρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο medRxiv.
Όμως η ύπαρξή τους υπογραμμίζει, σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν με την ευρύτερη χρήση του φαρμάκου, το οποίο έλαβε πρόσφατα έγκριση στην Κίνα.
Το χάπι Lagevrio λειτουργεί δημιουργώντας μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του κορονοϊού, που εμποδίζουν να αναπαρχθεί ο ιός στο σώμα και μειωνει τις πιθανότητες να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.
Μάλιστα κάποιοι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει από τα τέλη του 2021 για αυτό το ενδεχόμενο, λόγω του τρόπου λειτουργίας του φαρμάκου.
Τι απαντά η Merck
Η εταιρεία από την πλευρά της αμφισβητεί το γεγονός πως το φάρμακ προκαλεί παραλλαγές που μπορεί να προβληματίσουν τους ειδικούς.
«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι κάποιος αντιιικός παράγοντας έχει συμβάλει στην εμφάνιση παραλλαγών που κυκλοφορούν ήδη» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Merck, Ρόμπερτ Τζόζεφσον, απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg αναφορικά με τη μελέτη.
«Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν πιστεύουμε ότι το Lagevrio είναι πιθανό να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων σημαντικών παραλλαγών του κορονοϊού».
Ακόμη τόνισε πως οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού έχουν προκύψει λόγο της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού και πως το Lagevrio μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος της λύσης.
Μάλστα η Merck κάνει λόγο έρευνα που έγινε σε ζώα και η οποία έδειξε ότι το φάρμακό της δεν προκαλεί μεταλλάξεις του κορονοϊού.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, που ενέκρινε το Lagevrio στα τέλη του 2021, αρκέστηκε να δηλώσει πως δεν σχολιάζει έρευνες τρίτων και πως συνεργάζεται με φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν φάρμακα καά του κορονοϊού για να αξιολογήσει τη δραστηριότητα των προϊόντων τους έναντι των παραλλαγών.
Πηγή: newsit.gr