Συζητήσεις στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νέο φορολογικό νόμο
Στην μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, πραγματοποιήθηκε η συζήτηση επτά υποθέσεων που αφορούν Δικηγορικούς Συλλόγους και άλλους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς. Αυτές οι υποθέσεις στρέφονται κατά της απόφασης του διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., η οποία καθορίζει τη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή, τον προσδιορισμό του φόρου με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.
Η προσβαλλόμενη απόφαση εκδόθηκε βάσει του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και εισήγαγε ένα σύστημα τεκμαρτού προσδιορισμού του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα. Η δημιουργία αυτού του μοντέλου προκάλεσε ανησυχία και έντονες αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των ελευθέρων επαγγελματιών.
Οι εισηγήτριες σε όλες τις υποθέσεις ήταν οι σύμβουλοι Επικρατείας Κωνσταντίνα Λαζαράκη και Βασιλική Μόσχου. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι δικηγόροι των ελευθέρων επαγγελματιών επισήμαναν ότι ο φορολογικός νόμος έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ, παραβιάζοντας το κράτος δικαίου και δημιουργώντας αδιέξοδα για τους δικηγόρους, ιδίως για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.
Επιπλέον, εκφράστηκε η ανησυχία ότι ο φορολογικός νόμος επιφέρει δυσανάλογη αρνητική μεταχείριση στα χαμηλά εισοδήματα, πλήττοντας έντονα τους νέους δικηγόρους. Υπήρξε επίσης αναφορά στη δημιουργία 190 δικηγορικών εταιρειών, πολλές από τις οποίες είναι οικογενειακές, που προέκυψαν ως μια στρατηγική για την αποφυγή των επιβαρύνσεων του νέου φορολογικού νόμου, καθώς στις εταιρείες αναγνωρίζονται ζημιές.
Από την άλλη πλευρά, οι συνήγοροι του Δημοσίου υπερασπίστηκαν την ορθότητα του φορολογικού νόμου, υποστηρίζοντας ότι αυτός εξυπηρετεί υπέρτατους λόγους δημοσίου συμφέροντος και αποτελεί αναγκαία πρωτοβουλία στην πάταξη της φοροδιαφυγής, κάτι που επιθυμεί η κοινωνία. Παράλληλα, τόνισαν ότι ανάλογο φορολογικό μέτρο είχε εφαρμοστεί και το 1986, υπογραμμίζοντας τη σημασία της νομολογίας του ΣτΕ σχετικά με φορολογικά μέτρα.
Κατά την διάρκεια της διαδικασίας, τα μέλη της Ολομέλειας του Συμβουλίου υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις στους 15 δικηγόρους που παρέστησαν, επιδιώκοντας να διευκρινίσουν τα ζητήματα που προέκυψαν. Συγκεκριμένα, ο κ. Πικραμένος, δύο αντιπρόεδροι, επτά σύμβουλοι και μια πάρεδρος, συμμετείχαν ενεργά υποβάλοντας ερωτήματα και ζητώντας περαιτέρω εξηγήσεις.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του μετά από την ακρόαση των δύο πλευρών. Παράλληλα, έξω από το ΣτΕ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων, εμπόρων και επαγγελματιοβιοτεχνών, διοργανωμένη από τη Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κήρυξε καθολική αποχή από τα καθήκοντα των δικηγόρων της Αθήνας, ενώ και οι δικηγόροι της Αθήνας και του Πειραιά συμμετείχαν στην αποχή, ακολουθώντας τις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο συλλόγων.