Σημαντικές Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή
Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα εξοπλιστικά προγράμματα και την αναγκαιότητα ενίσχυσης του αμυντικού μηχανισμού της χώρας, απαντώντας στις τοποθετήσεις του προεδρεύοντος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκου Ανδρουλάκη.
«Δεν ακούσαμε ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στις προτάσεις σας σε σχέση με το σχέδιο που παρουσιάσαμε για τις εθνικές προτεραιότητες γύρω από τον αμυντικό μηχανισμό,» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, αναδεικνύοντας τη σημασία της στρατηγικής ανάπτυξης του αμυντικού τομέα.
Ο ίδιος παρατήρησε ότι η Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια, υπήρξε γεωπολιτικά αφελής, προχωρώντας στην παραχώρηση των αμυντικών της υποχρεώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπογράμμισε πως «η Ελλάδα είναι πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις της, δαπανώντας το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα, ενώ πολλές χώρες δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία,» αναφερόμενος στην εθνική συνεισφορά στην ασφάλεια της περιοχής.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται ότι είναι φυτοφάγος εν μέσω σαρκοφάγων,» συνέχισε, επισημαίνοντας πως οι πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούν τη Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προάσπιση των θεμάτων ασφαλείας.
Σχετικά με τις αμυντικές επενδύσεις, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αξιοποιήσαμε την ευρωπαϊκή Ρήτρα Διαφυγής για να υλοποιήσουμε δύο καθοριστικά εξοπλιστικά προγράμματα βάσει διακρατικών συμφωνιών, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια στις διαδικασίες. «Αποκτήσαμε 24 αεροσκάφη Rafale και τρεις σύγχρονες φρεγάτες Belharra, οι οποίες θα ενσωματωθούν στον ελληνικό στόλο το 2026. Καλύψαμε με ταχύτητα ένα μεγάλο επιχειρησιακό κενό, το οποίο υπήρχε μέχρι σήμερα,» τόνισε.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της χρηματοδότησης των αμυντικών προγραμμάτων. «Απαιτείται η δημιουργία ενός κοινού ταμείου που θα χρηματοδοτεί την αμυντική θωράκιση με επιδοτήσεις και όχι με δανεικά,» σημείωσε, επισημαίνοντας τη σημασία της στήριξης από άλλες πολιτικές δυνάμεις στην ΕΕ.
Αναφερόμενος στις έρευνες υδρογονανθράκων, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της Νέας Δημοκρατίας, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τις εταιρείες Chevron και Exxon Mobil. «Η επισήμανση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι κρίσιμη σε περίπτωση επίθεσης χώρας μέλους,» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας εντός της ΕΕ εκεί όπου απαιτείται.
Μιλώντας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανέφερε ότι οι εγχώριοι προμηθευτές δείχνουν ενδιαφέρον και είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν, προκειμένου να αναπτύξουν νέα συστήματα που θα υποστηρίξουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. «Διαπιστώνουμε ότι το τμήμα εξοπλισμού προσελκύει φρέσκο ενδιαφέρον κα” οι εταιρείες είναι έτοιμες να αναλάβουν ρίσκο για νέες κατασκευές,» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με τα C-130: «Να σας θυμίσω ότι επί ημερών σας πετούσε μισό, ενώ σήμερα έχουμε έξι C-130 και έξι C-27. Είναι μια πρόοδος, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε,» σχολίασε, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην προσπάθεια ενίσχυσης της αεροπορίας.
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου, όλοι οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας θα λάβουν αύξηση 100 ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των μισθών στον τομέα αυτό.
«Καλές οι καρδούλες αλλά όχι στην άμυνα,» δήλωσε, αναφερόμενος στην επικριτική τοποθέτηση της προεδρεύουσας της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή εστίασε στη σημαντικότητα της εθνικής άμυνας και της στρατηγικής ενίσχυσης του αμυντικού μηχανισμού της χώρας μέσω σωστών επενδύσεων.