Τις τρέχουσες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και άλλα θέματα που αφορούν την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τους Βασίλη Αδαμόπουλο και Μαρία Γεωργίου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν θεωρώ ότι η κατάσταση που υπάρχει στη χώρα είναι σωστή – Χρειάζεται αντιπολίτευση και σκληρή αντιπολίτευση με προγραμματικό τρόπο
Παραχωρώντας συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Βασίλη Αδαμόπουλο και Μαρία Γεωργίου, ο κ. Ζαχαριάδης αναφορικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη και στο γεγονός ότι ο κ. Φάμελλος κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ για το κλίμα σε αυτή τη συνάντηση αλλά και το ότι και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν βολική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ ,είπε αρχικά «(…) Είναι ανθρώπινο το κλίμα να είναι ήρεμο. Το ζήτημα όμως, της πολιτικής συναίνεσης ή της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι κάτι που σχετίζεται με κάτι το οποίο εκτιμάς για το πώς πηγαίνουν τα πράγματα στη χώρα. Αν για παράδειγμα, εκτιμάς ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλώς για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, καλά κάνεις και είσαι συναινετικός. Εάν δεν το εκτιμάς αυτό και θεωρείς ότι βρισκόμαστε στη λάθος πορεία ή ότι μπροστά μας έχουμε δυσκολίες και πρέπει να αλλάξει πορεία η χώρα, οφείλεις αυτό να το επισημάνεις. Και να έχεις και μια αντιπαράθεση (…). Έχουμε δει και τις δύο εκδοχές. Έχουμε δει και την περίοδο 2012 – 2014 με κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, με γραμματέα του ΠΑΣΟΚ τότε τον κ. Ανδρουλάκη και τα προηγούμενα χρόνια έχουμε δει και άλλα πράγματα. Πρέπει να είναι σαφές το τι θέλει να πει η κάθε πολιτική δύναμη (…). Δεν θεωρώ πάντως, ότι η κατάσταση που υπάρχει στη χώρα είναι σωστή. Γι’ αυτό θεωρώ ότι χρειάζεται αντιπολίτευση και σκληρή αντιπολίτευση με προγραμματικό τρόπο».
Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή είναι δεύτερο κόμμα στη Βουλή – Αξιωματική αντιπολίτευση, όμως, με βάση τη λαϊκή ετυμηγορία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ
Και στη συνέχεια πρόσθεσε «Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή είναι δεύτερο κόμμα στη Βουλή. Όμως, αξιωματική αντιπολίτευση με βάση τη λαϊκή ετυμηγορία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό το λέω όχι γιατί είμαι εγώ στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 1.000.000 ψήφους, το 18%, ενώ το ΠΑΣΟΚ 600.000 ψήφους (…)».
Έπειτα, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο κ. Ζαχαριάδης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τα εξής «Εμείς απευθύνουμε ένα προσκλητήριο στην κοινωνική βάση του κόμματος, στους φίλους, στους ψηφοφόρους, σε αυτούς που μας παρακολουθούν για χρόνια, να μας προσεγγίσουν και να συζητήσουμε ξανά. Και αυτό ανεβαίνει στελεχιακά. Προφανώς και θα θέλαμε με όρους μέλλοντος, συνεργασίες και συνέργειες με όλους και με το ΠΑΣΟΚ και με τη Νέα Αριστερά και με άλλες κινήσεις οι οποίες υπάρχουν (…). Είναι γεγονός ότι κάποιοι πίστευαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την Προεδρία του κ. Κασσελάκη είχε τελειώσει. Κάποιοι άλλοι όμως, πιστεύαμε ότι η συλλογικότητα είναι πάνω από τα πρόσωπα και ότι αν τα πρόσωπα δεν μπορούν να συνθέσουν με τη συλλογικότητα, τα πρόσωπα είναι αυτά που θα φύγουν. Και σε αυτό επιβεβαιωθήκαμε (…)».
«Θεωρώ ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να μας εξηγήσει τι πήγε λάθος και δεν προτείνει ξανά την νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας»
«Εκτιμώ ότι πρέπει να συζητήσουμε μεταξύ μας, όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης – Η πρόταση του Χρήστου Ράμμου είναι μια πολύ καλή πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας»
Τέλος, σχετικά με το ζήτημα που αφορά για την επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και αν θα μπορούσε να υπάρξει ένας κοινός παρονομαστής στο πρόσωπο του κ. Χρήστου Ράμμου, τον οποίο έχει προτείνει και επίσημα η Νέα Αριστερά, ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης επισήμανε «Εγώ θεωρώ ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να μας εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης τι πήγε λάθος και δεν προτείνει ξανά την νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Όσο για το αν θα στηρίξει ξανά την κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου (την είχε ψηφίσει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ), σε περίπτωση που την προτείνει ξανά ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε «Η προσωπική μου εκτίμηση, παρόλο που την είχα ψηφίσει τότε-ήμουνα βουλευτής-είναι αρνητική, αλλά δεν θέλω να προκαταλάβω τη θέση του κόμματός μου. Εκτιμώ όμως, ότι η κα Σακελλαροπούλου δεν θα προταθεί από τη Νέα Δημοκρατία γιατί υπάρχουν εσωκομματικές αντιθέσεις. Και θέλω να ρωτήσω: Όταν έγινε η συνταγματική αναθεώρηση με πρόταση δική μας και με αναθεωρητική Βουλή, που το ολοκλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, να πάμε στο 151. Γιατί έγινε αυτό; Για να αποτελεί το ζήτημα της εκλογής της Προεδρίας της Δημοκρατίας ένα ζήτημα εσωκομματικής ισορροπίας; (…). Γιατί το έκαναν αυτό όλα τα κόμματα και το σεβάστηκαν όλοι εκτός από τον κ. Μητσοτάκη; Για να υπάρχει μια ισορροπία. Για να βλέπουν όλοι ή σχεδόν όλοι στη χώρα, στα ανώτερα και στα ανώτατα πολιτειακά αξιώματα, τον εαυτό τους κάπου (…). Εκτιμώ ότι ναι, πρέπει λοιπόν, να συζητήσουμε τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, μεταξύ μας όλα. Η πρόταση του Χρήστου Ράμμου το είπα από την πρώτη μέρα, είναι μια πολύ καλή πρόταση. Είναι ένας άνθρωπος, ένας λειτουργός της Δικαιοσύνης και ένας υπηρέτης των ανεξάρτητων αρχών που τίμησε τους θεσμούς, τη λειτουργία, την ανεξαρτησία των αρχών και στο παρελθόν τον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης. Και ναι, μπορεί να είναι και αυτός μία πολύ καλή πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Και πιστεύω επίσης, ότι θα πρέπει να κάνουμε βήματα προσέγγισης, όλοι οι χώροι μεταξύ μας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και λόγω παράδοσης και λόγω DNA και λόγω πολιτικής βούλησης μπορεί να διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση με την άλλη πλευρά που μας χωρίζει. Αρκεί και οι άλλοι να έχουν μία διάθεση να μετακινηθούν και αυτοί προς την ίδια πλευρά».