Νέος Εξωδικαστικός Μηχανισμός για τη Στήριξη της Μεσαίας Τάξης
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε σήμερα λεπτομέρειες για τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος κατατίθεται στη Βουλή και περιλαμβάνει έξι σημαντικές πρωτοβουλίες. Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση έχει καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για να πιέσει τράπεζες και χρηματοδοτικές εταιρίες να λειτουργούν με υπευθυνότητα. «Δηλώνουμε ότι προχωράμε στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος θα καλύπτει και εισοδήματα μεσαίας τάξης, που είναι στην καρδιά των πολιτικών μας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Σημαντικά Νέα Μέτρα
Τα νέα μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνουν:
- Διπλασιασμός της περιμέτρου των επιλέξιμων οφειλετών με ετήσια εισοδήματα έως 42.000 ευρώ και περιουσία έως 360.000 ευρώ.
- Προστασία των δανειοληπτών με υποχρέωση προεγκεκριμένης πρότασης ρύθμισης από τον πιστωτή πριν από τη διενέργεια πλειστηριασμού.
- Απαλλαγή οφειλετών που δεν ανοίγουν πτωχευτική διαδικασία και καταχωρούνται στο Μητρώο Φερεγγυότητας.
- Επέκταση προθεσμιών για ευάλωτους οφειλέτες ώστε να ενταχθούν σε ενδιάμεσα προγράμματα.
- Δυνατότητα ρύθμισης δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μέσω διαδικασίας εξυγίανσης.
- Μόνιμος μηχανισμός αποζημίωσης για τα θύματα της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ».
Αυτά τα μέτρα αποσκοπούν στο να διευκολύνουν τους πολίτες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με έναν πιο διαφανή και δίκαιο τρόπο.
Αξιολόγηση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει αποδειχθεί επιτυχής, με το 2024 να καταγράφει αύξηση στις ρυθμίσεις κατά 81% σε σύγκριση με το 2023. Ειδικότερα, το έτος αυτό έκλεισε με 28.945 επιτυχίες, ενώ το 1ο τρίμηνο του 2025, οι ρυθμίσεις έφτασαν τις 33.432. Αυτές οι ρυθμίσεις αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές ύψους 10,9 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πρώην κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να επιφέρει οποιαδήποτε ουσιαστική πρόοδο, καταγράφοντας μόλις 2.000 ρυθμίσεις σε διάστημα αρκετών ετών, την ώρα που το ιδιωτικό χρέος αυξανόταν κατακόρυφα.
Στρατηγική για την Αντιμετώπιση των Κόκκινων Δανείων
Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει πολιτικές για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, τόσο μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού όσο και μέσω του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ». Το τρίτο τρίμηνο του 2024, το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο 4,6%, που είναι χαμηλότερο από τις προ κρίσης μέρες, όταν το ποσοστό είχε φτάσει στο 40,6%.
Η στήριξη των ευάλωτων εισοδημάτων και η διασφάλιση δικαιοσύνης στο χρηματοπιστωτικό τομέα παραμένουν κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, προκειμένου να προχωρήσουμε σε έναν δίκαιο και βιώσιμο χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνο με τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.