Προσπάθειες της Λεπέν για αναστολή της στέρησης του εκλέγεσθαι
Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να κλέψουν τις εκλογές από τους Γάλλους πολίτες», αναλαμβάνοντας άμεση αντεπίθεση μετά την καταδικαστική απόφαση που την έκρινε ένοχη για κατάχρηση κοινοτικών πόρων, με αποτέλεσμα την ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων για πέντε χρόνια. Η Λεπέν κάλεσε σε κινητοποιήσεις, ενω η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε τη στήριξή της, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ σύγκρινε την υπόθεση με δικές του νομικές προκλήσεις.
Το κόμμα της Λεπέν έχει χαρακτηρίσει ως εξαιρετική είδηση την απόφαση του Εφετείου Παρισίων να επιταχύνει τη διαδικασία της έφεσής της, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2026. Σημειώνεται ότι αυτή η προθεσμία προηγείται ενός μήνα από την έναρξη των προεδρικών εκλογών του 2027, κάτι που παίρνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία δεδομένων των τρεχουσών πολιτικών εξελίξεων.
Η Λεπέν αποφάσισε να προχωρήσει σε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες. Καταρχάς, σκοπεύει να αιτηθεί από το Συνταγματικό Συμβούλιο να εξετάσει ένα νομικό ζήτημα κακοδικίας που ονομάζεται «ερώτηση συνταγματικότητας κατεπειγόντως». Η αίτησή της πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Συμβούλιο, προτού προχωρήσει στη θεμελιώδη εξέταση της συνταγματικότητας. Ωστόσο, οι πιθανότητες να δικαιωθεί φαίνονται περιορισμένες.
Ακολούθως, η Λεπέν σκοπεύει να απευθυνθεί απευθείας στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν και κι αυτή η κίνηση αναμένεται να είναι δύσκολη. Αν και η ουσία της υπόθεσης παραμένει η καταχρήση ποσού 4,1 εκ. ευρώ δημόσιων πόρων για την κάλυψη μισθών υπαλλήλων του κόμματός της, η στρατηγική της Λεπέν εστιάζει στο νομικό επιχείρημα ότι η στέρηση του εκλέγεσθαι πρέπει να ανασταλεί μέχρι την ολοκλήρωση της έφεσης. Η Λεπέν υποστηρίζει ότι οι δικαστές σκοπεύουν να την αποκλείσουν, στερώντας έτσι από εκατομμύρια ψηφοφόρους την ευκαιρία να την επιλέξουν στις κάλπες.
Παράλληλα, η Εισαγγελία των Παρισίων έχει διατάξει ανακριτική έρευνα αναφορικά με τις απειλές που δέχονται τρεις δικαστές οι οποίοι συμμετέχουν στη δίκη της Λεπέν. Η κατάσταση αυτή προκαλεί σημαντική ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της δικαστικής αρχής.
Ανταπόκριση: Θωμαΐς Παπαϊωάννου