«Χρέος μας είναι ο ενεργητικός αναστοχασμός του παρελθόντος» αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή της η βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, με αφορμή την ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, στις 14 Σεπτεμβρίου.
Αναλυτικά η δήλωσή της:
“Το 1922 στη Μικρά Ασία ο ανατολικός πυλώνας του Ελληνισμού ξεριζώθηκε, σφαγιάστηκε και εξανδραποδίστηκε.
101 χρόνια αργότερα η Ελλάδα του 2023, έχει τόσο την ηθική υποχρέωση διατήρησης της μνήμης, όσο και την ανάγκη συνέχισης του αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος που συντελέστηκε από το τουρκικό κράτος εναντίον των Μικρασιατών Ελλήνων.
Γιατί η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής, όπως και η διεθνοποίησή της, αναπόφευκτα, θα αποτρέψουν την όποια προσπάθεια επανάληψή της.
Αυτό είχαν κατά νου και οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μικρασιατικής καταγωγής, που το 1997 κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου για την καθιέρωση της συγκεκριμένης ημέρας μνήμης.
Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι η ‘’πληγή’’ αυτή στη συλλογική μας μνήμη θα σταματήσει να αιμορραγεί.
Οι αλησμόνητες πατρίδες, η άρρηκτη όσο και οργανική σχέση της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Ιωνική γη, οι παραδόσεις του ανατολικού Ελληνισμού έχουν καταστεί ‘’ζώσα’’ πραγματικότητα για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, ανεξαρτήτως, καταγωγής και εξακολουθούν να μας ‘’πονούν’’κάθε τέτοια ημέρα, κάθε ημέρα.
Χρέος μας, όμως, είναι ο ενεργητικός αναστοχασμός του παρελθόντος, η ενσωμάτωση των όσων έχουμε να διδαχθούμε από εκείνη την τραυματική εθνική εμπειρία στο παρόν και η εγρήγορση των εθνικών μας αντανακλαστικών για το μέλλον.
Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να μας ‘’εφησυχάσει’’ μία στείρα ανακύκλωση του μίσους, αλλά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε ξανά την καταρράκωση της εθνικής μας αξιοπρέπειας, την ισοπέδωση των υπαρχόντων προπυργίων του Ελληνισμού και τον αφανισμό των Ανθρώπων μας».