Η Γερμανία Επαναξιολογεί τη Στρατηγική της Στη Γάζα
Η Γερμανία έχει αρχίσει να σκληραίνει τη θέση της σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, εκφράζοντας ανησυχίες για τη χρήση στρατιωτικής βίας. Ο νέος καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, παραδέχτηκε ότι η Γερμανία, λόγω ιστορικών λόγων, ήταν παραδοσιακά πιο συγκρατημένη στην άσκηση κριτικής στο Ισραήλ, αλλά αυτό φαίνεται να αλλάζει. Ο Μερτς δήλωσε κατά τη διάρκεια του «WDR-Europaforum» στο Βερολίνο ότι η υποστήριξη προς την ισραηλινή κυβέρνηση του Νετανιάχου έχει όρια.
«Δεν πρέπει να εκτελούνται ενέργειες που οι καλύτεροι φίλοι του Ισραήλ δεν θα μπορούν να αποδεχτούν», ανέφερε ο Μερτς, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες επιθέσεις κατά αμάχων στη Γάζα είναι απαράδεκτες και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ως μέρος της μάχης κατά της τρομοκρατίας της Χαμάς. Τόνισε την ανάγκη να εκφραστεί αυτή η θέση πιο ξεκάθαρα.
Η Θέση της Γερμανίας Σχετικά με τη Ρωσία
Στο πλαίσιο της διεθνούς πολιτικής, ο Μερτς εστίασε και στη στάση της Γερμανίας απέναντι στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο καγκελάριος χαρακτήρισε τις ενέργειες του Πούτιν ως απόρριψη όλων των διπλωματικών προτάσεων πέραν της άνευ όρων υποταγής της Ουκρανίας. Ως απάντηση σε αυτή την κατάσταση, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει оружια στην Ουκρανία, επιτρέποντας πλήγματα αποκλειστικά σε στρατιωτικούς στόχους εντός ρωσικού εδάφους, χωρίς περιορισμούς στο βεληνέκες τους. Αυτή η απόφαση αναφέρεται έμμεσα στους γερμανικούς πυραύλους Taurus, των οποίων η προμήθεια είχε απορριφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Αντιδράσεις από Γερμανούς Βουλευτές
Τα ζητήματα που σχετίζονται με τη Γάζα έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) εκφράζουν υποστήριξη για τον τερματισμό αποστολής γερμανικών όπλων στο Ισραήλ εξαιτίας της κρίσιμης κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας. Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Άντις Αχμέτοβιτς, τόνισε ότι τα γερμανικά όπλα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να προκαλούν ανθρωπιστικές καταστροφές και να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Από την πλευρά τους, μέλη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) έχουν ασκήσει κριτική κατηγορώντας την ισραηλινή κυβέρνηση για τον περιορισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Μπούντεσταγκ, Άρμιν Λάσετ, χαρακτήρισε παράνομη την καθυστέρηση ανθρωπιστικής βοήθειας, επισημαίνοντας πως η απαίτηση στέρησης τροφίμων και φαρμάκων από τον άμαχο πληθυσμό συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιοχάνες Βάντεφουλ, περιέγραψε την κατάσταση στη Γάζα ως αφόρητη, τονίζοντας ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύει τις βασικές ανθρωπιστικές αξίες. Σε συνομιλία του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκίντεον Σάαρ, επισήμανε την επείγουσα ανάγκη για γρήγορη και αποτελεσματική ανθρωπιστική βοήθεια και ότι η γερμανική εξωτερική πολιτική θα στηριχθεί στις ανθρωπιστικές αρχές, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των Παλαιστινίων.