Συνεχιζόμενες Μεταναστευτικές Ροές στην Κρήτη
Η κατάσταση στα νότια της Κρήτης παραμένει κρίσιμη, με τις προσφυγικές ροές να είναι αδιάκοπες. Μόνο το τελευταίο τριήμερο, οι αφίξεις στη νησί έχουν ξεπεράσει τους 1.500 πρόσφυγες, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες στις τοπικές αρχές σχετικά με την ικανότητα φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων. Το Λιμενικό Σώμα, σε συνεργασία με τη Frontex, εντόπισε δύο ακόμη σκάφη με αλλοδαπούς στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της Γαύδου το πρωί Δευτέρας (7/7), ενώ η προηγούμενη ημέρα κατέγραψε 963 αφίξεις, σημειώνοντας νέο «ρεκόρ» για το νησί.
Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών φέτος φτάνει το 350%. Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, πρόκειται να επισκεφτεί την Τρίτη τη Λιβύη, συνοδευόμενος από τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ, καθώς και τους Υπουργούς Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας με σκοπό την εξεύρεση κοινής ευρωπαϊκής λύσης στο ζήτημα των προσφύγων.
Η Κομισιόν και οι Αντιδράσεις
Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε: «Είμαστε ενήμεροι για τις τελευταίες παράτυπες αφίξεις στην Ελλάδα και διατηρούμε επαφή με τις ελληνικές αρχές. Ο Επίτροπος Μπρούνερ είχε συζητήσεις με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα σχετικά με το θέμα». Προς αυτήν την κατεύθυνση, η Κομισιόν τονίζει την «ευρωπαϊκή αποστολή» από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα, ενισχύοντας έτσι τη συνεργασία με βασικούς παράγοντες στην Λιβύη.
Ταυτόχρονα, η Αντιδήμαρχος Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη, προειδοποιεί για τις συνέπειες της κατάστασης: «Η κατάσταση είναι δύσκολη και αναμένεται έντονη αύξηση των αφίξεων». Η πόλη έχει καταληφθεί από αιτούντες άσυλο, με τον εκθεσιακό χώρο στην Αγία να έχει γεμίσει, προσφέροντας λίγες εναλλακτικές στους πρόσφυγες.
Η εικόνα πολύ περισσότερων από 400 μεταναστών «στοιβαγμένων» στο λιμάνι του Ρεθύμνου έχει προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες, με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργη Μαρινάκη, να προειδοποιεί ότι η Λιβύη δεν θα σταματήσει να στέλνει πρόσφυγες.
Συνεχιζόμενη Συζήτηση στην Ευρώπη
Η ευρωπαϊκή ατζέντα επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στο μεταναστευτικό ζήτημα, με την επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του Κιρ Στάρμερ να αναμένεται να συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις. Οι αρχές στη Γαλλία και τη Βρετανία προσπαθούν να θέσουν τη κατάσταση υπό έλεγχο, καθώς οι μεταναστευτικές ροές στα στενά της Μάγχης προκαλούν ανησυχία. Στη Γερμανία, προγραμματίζεται σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό.
Από σήμερα και για τουλάχιστον 30 ημέρες, η Πολωνία θα επιβάλει ελέγχους στα σύνορα με την Γερμανία και τη Λιθουανία. Αυτή η κίνηση έρχεται ως απάντηση στους ελέγχους που εφαρμόζει η Γερμανία, οι οποίοι έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την τύχη της Σένγκεν. Η αντιπολίτευση στην Πολωνία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υποκύπτει στις γερμανικές πρακτικές.
Πρωτοβουλίες για την Προστασία της Χώρας
Οι πολιτικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του μεταναστευτικού ζητήματος περιλαμβάνουν ενισχυμένη παρουσία του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και διπλωματικές ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξεύρεση λύσεων, παρά τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση έχει δείξει ότι δεν κάνει εκπτώσεις όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου και την προστασία των πολιτών, διαβεβαιώνοντας ότι φιλοδοξεί να διαχειριστεί την κατάσταση με σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο.
Το πρόβλημα έχει εστιάσει στον νότο από το τελευταίο εξάμηνο και , όπως φαίνεται, οι δράσεις ενδέχεται να συνεχιστούν.