Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ουκρανία.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμα ζητήματα συντονισμού, ενόψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου.
Απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις τουρκικές αιτιάσεις από τη Γαύδο
Πιστή στις αρχές της να βαδίζει με βάση του κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, η ελληνική πλευρά στέλνει συνεχώς ηχηρά μηνύματα ως απάντηση στις απειλές της Άγκυρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, παρευρέθη χθες Παρασκευή στη Γαύδο για τους εορτασμούς των Θεοφανείων και έστειλε μήνυμα στήριξης στις ακριτικές περιοχές.
«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δυτικά της Γαύδου έχουν αρχίσει έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Καλώ τα γειτονικά κράτη να προσέλθουν σε γόνιμη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Είχε προηγηθεί προκλητικό ρεπορτάζ το οποίο παρουσιάζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γαύδο, ως προβοκάτσια, όπως ισχυρίστηκε ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός σταθμός Haber Global.
Ένα από τα νησιά με αμφισβητήσιμο καθεστώς είναι η Γαύδος, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Haber Global, τονίζοντας μάλιστα ότι η χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο νησί είναι προβοκατόρικη.
Μάλιστα, εξηγεί και τον λόγο στους Τούρκους τηλεθεατές, λέγοντας πως πρόκειται για ένα από τα νησιά με αμφισβητήσιμο καθεστώς, το οποίο η Ελλάδα εξόπλισε.
«Για ποιο λόγο όμως ο Μητσοτάκης δεν θέλει οι ημερομηνίες των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία να είναι κοντά;» αναρωτιέται η δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού.