Μιανμάρ: Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σεισμού
Σήμερα, οι πολίτες της Μιανμάρ θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουν τα θύματα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την περιοχή την περασμένη Παρασκευή. Ο σεισμός, με μέγεθος 7,7 βαθμών, είχε καταστροφικές συνέπειες, ισοπεδώνοντας κτίρια και υποδομές, με τελευταίους απολογισμούς να αναφέρουν τουλάχιστον 2.719 νεκρούς στη χώρα, η οποία είναι ήδη βυθισμένη σε εμφύλια σύρραξη.
Πέντε ημέρες μετά τον σεισμό, πολλοί κάτοικοι της Μιανμάρ εξακολουθούν να κοιμούνται σε σκηνές εξωτερικά, καθώς οι ασταμάτητες μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζουν να εντείνουν τον τρόμο και την ανασφάλεια. Πολλοί φοβούνται ότι θα υπάρξουν νέες καταστροφές, γεγονός που καθιστά τις προσπάθειες για αποκατάσταση ακόμη πιο δύσκολες.
Εθνικό πένθος και δράσεις κοινότητας
Από χθες, οι σημαίες στη Μιανμάρ κυματίζουν μεσίστιες λόγω της εβδομάδας εθνικού πένθους που κήρυξε η στρατιωτική χούντα, ως ένδειξη «συμπάθειας» για τα θύματα. Σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σήμερα στις 12:51:02 τοπική ώρα (09:21 ώρα Ελλάδας), τη χρονική στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός. Το στρατιωτικό καθεστώς έχει διατάξει τον πληθυσμό να διακόψει κάθε δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της σιγής, ενώ τα μέσα ενημέρωσης θα μεταδίδουν σύμβολα πένθους αντί για κανονικά προγράμματα.
Την Δευτέρα, οι αρχές ανέφεραν 2.056 νεκρούς, 3.900 τραυματίες και 270 αγνοούμενους. Ωστόσο, ειδικοί εκτιμούν ότι το τελικό νούμερο των θυμάτων μπορεί να είναι πολλές χιλιάδες, καθώς το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η πρωτεύουσα Ναϊπιντάου και η Μανταλέι με πληθυσμό 1,7 εκατομμυρίου.
Δυσκολίες του ανθρωπιστικού έργου
Η κατάσταση στη χώρα είναι επιπλέον περίπλοκη λόγω του εμφυλίου πολέμου που συνεχίζεται, ο οποίος έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές σε μαζί με τις δομές και τις υπηρεσίες. Δεκάδες ένοπλες οργανώσεις από εθνοτικές μειονότητες και πολιτικούς αντίπαλους της χούντας δραστηριοποιούνται και αυτό καθιστά δύσκολη τη συγκέντρωση αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με τις συνέπειες του σεισμού.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, δύο υπήκοοι της χώρας έχασαν τη ζωή τους, ενώ περιλαμβάνονται επίσης τρεις υπήκοοι από την Κίνα, όπως αναφέρθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Οι πιο σοβαρές καταστροφές φαίνεται ότι συνέβησαν στη Μανταλέι, όπου δεκάδες κτίρια μετατράπηκαν σε ερείπια. Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης, εκατοντάδες τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, οδηγούνται σε χώρους στάθμευσης καθώς οι ανησυχίες για νέες ζημιές από τους μετασεισμούς παραμένουν υψηλές.
Διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια και συνεργασία
Η εμφύλια σύρραξη έχει αποδυναμώσει το σύστημα υγείας, το οποίο δίνει μάχη να ανταποκριθεί στην πλημμύρα των θυμάτων μετά τον σεισμό. Οι Ηνωμένες Εθνές έχουν εκτιμήσει πως πάνω από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου, γεγονός που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο επείγουσα.
Η στρατιωτική χούντα διαβεβαιώνει ότι καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για βοήθεια, όμως υπάρχουν ανησυχίες για συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις τους εις βάρος των αντιπάλων τους. Η ειδική επιτετραμμένη των Ηνωμένων Εθνών για τη Μιανμάρ, Τζούλι Μπίσοπ, πρόσφατα απηύθυνε έκκληση για παύση πυρών και επικέντρωση στη βοήθεια προς τους σεισμοπαθείς.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει τον σεισμό στο υψηλότερο επίπεδο καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού έχει ζητήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για βοήθεια. Χώρες όπως η Κίνα, η Μαλαισία και η Ινδία έχουν ήδη στείλει σωστικά συνεργεία, ενώ οι ΗΠΑ θα στείλουν ειδικούς για ανθρωπιστικές υποθέσεις.
Η κατάσταση στη Μανταλέι επιδεινώνεται περαιτέρω από το καύσωνα, με θερμοκρασίες που αναμένονται να ξεπεράσουν τους 40° Κελσίου. Παράλληλα, σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο, στη Μπανγκόκ, η ερεύνα συνεχίζεται στα ερείπια 30ώροφης πολυκατοικίας υπό κατασκευή, όπου τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι παραμένουν αγνοούμενοι.