Δραματικές εξελίξεις στη Μιανμάρ: Εκατοντάδες διαφεύγουν στην Ταϊλάνδη
Περισσότεροι από 500 άνθρωποι, περιλαμβάνοντας πολίτες και στρατιωτικούς, διέφυγαν από τη Μιανμάρ αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο στην Ταϊλάνδη, μετά από μια αναμέτρηση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και ανταρτών που εκδηλώθηκε χθες Σάββατο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται έπειτα από επίθεση ανταρτών κατά στρατιωτικής βάσης στην πολιτεία Καγίν, όπως ανακοίνωσε ο ταϊλανδικός στρατός.
Επίθεση και Αντίκτυποι
Η Μιανμάρ βρίσκεται σε αναταραχή λόγω του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε έπειτα από το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου 2021, το οποίο επανέφερε τη χούντα των στρατηγών στην εξουσία. Στην ένοπλη αυτή σύρραξη συμμάχους του κράτους συγκρούονται με δυνάμεις από εθνικές μειονότητες και οργανώσεις υπέρ της δημοκρατίας. Στο πρόσφατο επεισόδιο, 100 στρατιώτες της Μιανμάρ και 467 άμαχοι πέρασαν τα σύνορα της Ταϊλάνδης, όπου οι αρχές του κράτους τους αφαίρεσαν τα όπλα, παρείχαν ιατρική βοήθεια και διένειμαν ανθρωπιστική βοήθεια.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης των Κάρεν (KNLA) τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, με στόχο στρατιωτική βάση. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Μιανμάρ προσπάθησαν να αντισταθούν και ζήτησαν ενισχύσεις, αλλά τελικά υπαναχώρησαν.
Ταϊλανδικές Αντιδράσεις
Ακολουθώντας την αυξανόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι ταϊλανδικές ένοπλες δυνάμεις αύξησαν τις περιπολίες κατά μήκος των συνόρων με τη Μιανμάρ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προστατεύσουν την εθνική τους κυριαρχία από “ξένες ένοπλες δυνάμεις”. Ο Σόου Ταμάιν Τουν, ηγέτης του πολιτικού βραχίονα του KNLA, επεσήμανε ότι οι δυνάμεις του κατέκτησαν ορισμένες θέσεις από τον στρατό της Μιανμάρ και ότι κάποιοι στρατιωτικοί της Μιανμάρ αποσκίρτησαν και ενοποιήθηκαν με τις δυνάμεις τους.
Ανθρώπινες Επιπτώσεις
Ο εμφύλιος πόλεμος έχει οδηγήσει σε μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμών, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως τουλάχιστον 81.000 πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Οι ένοπλες οργανώσεις των Κάρεν, που αντιστέκονται επί πολλά χρόνια στο στρατιωτικό καθεστώς, συνεχίζουν την πάλη τους για μεγαλύτερη αυτονομία και ελευθερία σε περιοχές κοντά στα σύνορα.
Η τρέχουσα κατάσταση στη Μιανμάρ είναι ανησυχητική και οι εξελίξεις απαιτούν προσοχή και διεθνή στήριξη, προκειμένου να προστατευθούν οι αθώοι πολίτες και να προληφθούν περαιτέρω ανθρωπιστικές κρίσεις.