Το πρόγραμμα του μουσείου Μπενάκη που αρχίζει από αύριο Παρασκευή 1η Νοεμβρίου είναι πλούσιο σε τέχνη, πολιτισμό και αναμνήσεις.
Τέχνη σε χρυσό – Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους
Στη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου, μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η κοσμηματοτεχνία έφτασε στο απόγειό της. Ποια μηνύματα μετέφερε η εικονογραφία των κοσμημάτων αυτής της εποχής; Τι είδους κοσμήματα επέλεγαν τα μέλη της αριστοκρατίας; Πώς στόλιζαν τις νύφες πριν από τον γάμο; Ποια κοσμήματα συνόδευαν τους ενήλικους νεκρούς και ποια τους άωρους; Πώς κατασκευάζονταν αυτά τα εξαιρετικά δείγματα της αρχαίας χρυσοχοϊκής τέχνης; Μπορεί η ελληνιστική παράδοση να εμπνεύσει σύγχρονους δημιουργούς;
Αυτά και ακόμη περισσότερα ερωτήματα διερευνά η έκθεση «Τέχνη σε χρυσό. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους» που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη από τις 13 Νοεμβρίου ως τις 27 Απριλίου του 2025.
Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού- Εκδηλώσεις
Την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην έκθεση «Δίασμα το περίτεχνο πλέγμα του ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου».
Η πρώτη ξενάγηση στο κτίριο της Πειραιώς 138 θα πραγματοποιηθεί από την Αγγελική Ρουμελιώτη, υπεύθυνη συλλογών Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος ενώ όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να αγοράσουν εκ των προτέρων να εισιτήρια μέσω του tickets.benaki.org.
Παρουσίαση Βιβλίου της Έλλης Σολομωνίδου Μπαλάνου «Το κουκλόσπιτο De Gaulle»
Με ελεύθερη είσοδο την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στις 18:30 θα γίνει στο Μουσείο Παιχνιδιών, η παρουσίαση του βιβλίου της Έλλης Σολομωνίδου Μπαλάνου «Το κουκλόσπιτο De Gaulle».
Το βιβλίο πέρα από την ιστορία και την παρουσίαση του Κουκλόσπιτου De Gaulle, – του μεγάλου κουκλόσπιτου στο έπιπλο-βιβλιοθήκη, που δωρήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών από την δημιουργό του Έλλη Σολομωνίδου Μπαλάνου – περιγράφει τη μεστή πορεία της ζωής της, αφού το 1965 υπήρξε η πρώτη σκηνογράφος και ενδυματολόγος στο Θεατρικό τμήμα της τότε νεοϊδρυθείσας Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ). Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος και η επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών, Μαίρη Βέργου ενώ τον συντονισμό θα κάνει εκδότρια Μαρία Κοκκίνου.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί η δημιουργός, Έλλη Σολομωνίδου Μπαλάνου.
Συνέδριο «Η πολυσχιδής Πηνελόπη Δέλτα»
Με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση της συγγραφέα Πηνελόπης Σ. Δέλτα, τo Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και το Μουσείο Μπενάκη οργανώνουν διεθνές Συνέδριο αφιερωμένο στη ζωή, το έργο και την εποχή της εξέχουσας αυτής προσωπικότητας που κυριάρχησε στην ελληνική πνευματική ζωή κατά τις πρώτες τέσσερις δεκαετίες του περασμένου αιώνα και αποτελεί αντικείμενο μελέτης έως σήμερα.
Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Kατερίνας Σακελλαροπούλου και η είσοδος είναι ελεύθερη. Το συνέδριο θα γίνει από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου στην Πειραιώς 138.
Ξενάγηση στο Μουσείο Μπενάκη παιχνιδιών
Μία ξεχωριστή περιήγηση στον κόσμο των παιχνιδιών μέσα από σειρά ξεναγήσεων, θα πραγματοποιήσει η επιμελήτρια του Mουσείου, Νόρα Χατζοπούλου στις 15 Νοεμβρίου στις 17:00. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος ενώ είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης μέσω tickets.benaki.org.
Εκπαίδευση – Προγράμματα για επισκέπτες με δυσκολίες πρόσβασης
Βλέποντας με τις αισθήσεις! Την έκθεση Γκίκας. Ταξίδι από τη Δύση στην Ανατολή».
Η έκθεση αφορά σε επισκέπτες με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Μέσα από λεκτικές περιγραφές, αναγνώσεις, ηχητικά ερεθίσματα, γεύσεις και απτικές εμπειρίες συμπορευόμαστε νοερά με τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα και τη σύντροφό του Barbara Warner στην εμπειρία ενός μοναδικού ταξιδιού από τη Δύση στην Ανατολή. Η είσοδος είναι ελεύθερη ωστόσο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Η έκθεση γίνεται στο τμήμα Εκπαίδευσης, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00-14:00, Τ 210 3671067-69 education@benaki.org και είναι ανοιχτή στις 14 Νοεμβρίου από τις 16:00 – 18:00, στο κτίριο της οδού Πειραιώς 138.
Προγράμματα για Παιδιά
Το μικρό εργαστήρι της Τέχνης συναντά τους καλλιτέχνες της πινακοθήκης Γκίκα.
Πρόκειται για ένα ετήσιο εικαστικό εργαστήρι, ένα Σάββατο το μήνα, στο συναρπαστικό περιβάλλον της Πινακοθήκης Γκίκα, για παιδιά 6 – 9 ετών.
Γιάννης Μόραλης: χρωματιστές ιστορίες σε γεωμετρικά σκηνικά
Πώς μπορεί η γεωμετρία να γεννήσει συναισθήματα; Πειραματιζόμαστε με σχήματα και χρώματα και ασκούμαστε στην ισορροπία, δημιουργώντας τις δικές μας αφαιρετικές συνθέσεις. Συνδυάζοντας τέχνη και αφήγηση, ζωντανεύουμε ένα μαγικό σκηνικό. Η προπώληση ξεκίνησε ενώ ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος. Μπορείτε να κλείσετε το εισιτήριο σας ηλεκτρονικά στο tickets.benaki.org
Πληροφορίες: Τμήμα Εκπαίδευσης, Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00-14:00, Τ 210 3671067-69 education@benaki.org . Η παρουσίαση θα γίνει στις 23 Νοεμβρίου από τις 15:30 ως τις 18:00, στην πινακοθήκη Γκίκα.
Προγράμματα για σχολικές ομάδες
Ιστορίες από χρυσό που αντέχουν στον χρόνο
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές από ΣΤ’ Δημοτικού έως Γ’ Λυκείου.
Αντέχει η λάμψη του χρυσού στον χρόνο; Γιατί η κοσμηματοτεχνία άνθησε τόσο πολύ μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Πώς συνδέεται ο χρυσός με την εξουσία; Τι κοσμήματα φορούσαν οι γυναίκες στον γάμο τους; Πώς στόλιζαν τους νέους που έφυγαν πρόωρα; Μέσα στην έκθεση με μοναδικά χρυσά κοσμήματα της ελληνιστικής εποχής, φανταζόμαστε τους δημιουργούς πίσω από τα έργα τους και δοκιμάζουμε και εμείς με τη σειρά μας βασικές τεχνικές με σύνεργα και υλικά της τέχνης του μετάλλου.Η επίσκεψη γίνεται με προκράτηση ηλεκτρονικά στο tickets.benaki.org
Τμήμα Εκπαίδευσης, Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00-14:00, Τ 210 3671067-69, education@benaki.org . Κάθε Τετάρτη & Πέμπτη, 10.30-12.00
Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού- Πρόγραμμα για ενήλικο κοινό
Εργαστήριο σχεδίου και ζωγραφικής
Το Εργαστήριο απευθύνεται σε σπουδαστές κάθε ηλικίας και επιπέδου προόδου, διαμορφώνοντας ένα προσωπικό πρόγραμμα φοίτησης ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του κάθε μαθητή. Διδάσκεται το σχέδιο, το χρώμα και η σύνθεση μέσω της παρατήρησης εκ του φυσικού τόσο εκμαγείων όσο και μοντέλου ενώ είναι προετοιμασία για εισαγωγικές εξετάσεις Σχολών Καλών Τεχνών.
Το εργαστήριο διδάσκει ο εικαστικός Θοδωρής Μπαργιώτας. Το εργαστήριο θα γίνεται έως τις 19 Ιουλίου του 2025 στο εργαστήρι Γιάννη Παππά.
Πληροφορίες: Τ 210 777 3946 & 6972603137, ergastiriopappa@benaki.org .