«Στρατηγικό βάθος» στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βλέπει η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη που δεν επηρεάζεται από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
«Το ερώτημα δεν είναι τι θα γίνει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά τι θα κάνει ο Τραμπ με την Ευρώπη»
«Ότι επικοινωνήσαμε και μόνο είναι θετικό γεγονός, ήταν μια φιλική κουβέντα, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν πολύ μεγάλο στρατηγικό βάθος, έχουν πολύ μεγάλη σημασία και για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, όχι μόνο για τα δικά μας» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη μιλώντας στο MEGA για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Η Σούδα και η Αλεξανδρούπολη είναι δύο βάσεις τις οποίες δεν μπορεί να διανοηθεί κανένας Αμερικανός όπου κι αν ανήκει ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης τους».
Στη συνέχεια, η ίδια αναφέρθηκε στο πολύ καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής. «Από εκεί και πέρα, το ερώτημα δεν είναι τι θα γίνει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που είναι πραγματικά πολύ σταθερές, αλλά τι θα κάνει ο Τραμπ με την Ευρώπη» σημειώνει.
Και προσθέτει: «Απ’ ό,τι κατάλαβα, στο τηλεφώνημά του με τον Σολτς κατάφερε να ηρεμήσει λίγο τις ανησυχίες. Ευτυχώς θα έλεγα, καθώς το πώς θα κινηθεί ο Τραμπ στο θέμα των δασμών και σε όσα προτίθεται να κάνει με την Ευρώπη είναι ένα ανοιχτό θέμα το οποίο απασχολεί πάρα πολύ, κυρίως τις χώρες που εξάγουν στις ΗΠΑ, δηλαδή κυρίως τη Γερμανία. Αλλά κακά τα ψέματα, όταν η Γερμανία είναι σε ύφεση, η Ευρώπη υποφέρει».
«Η Ευρώπη καλείται εδώ και πολύ καιρό να σταθεί στα πόδια της»
Αναφερόμενη στο μήνυμα που δόθηκε μέσα από τη νίκη Τραμπ ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βρει τον τρόπο να σταθεί μόνη της χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ, η κ. Μπακογιάνννη τονίζει ότι «η Ευρώπη εδώ και πάρα πολύ καιρό καλείται να σταθεί στα πόδια της».
«Πρέπει να συνειδητοποιήσει – μερικώς το έχει κάνει – ότι η λογική ότι το φθηνό αέριο θα έρχεται από τη Ρωσία και οι Αμερικάνοι θα φροντίζουν την ασφάλειά μας, αυτή η εποχή τέλειωσε οριστικά. Εμείς πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να σταθούμε στα πόδια μας, μέσα στο ΝΑΤΟ, αλλά με μια συμμετοχή δυνατή. Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που δεν ανησυχεί διότι εμείς δίνουμε πάνω από το 3% του ΑΕΠ μας σε αμυντικές δαπάνες, άλλες χώρες όμως πολύ πιο πλούσιες από εμάς, κάνουν τα παγώνια. Αυτές οι χώρες τώρα καλούνται να συνειδητοποιήσουν ότι μπορεί να μην έχουν εχθρούς στη γειτονιά τους, όπως έχουμε εμείς, αλλά πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη όταν χρειάζεται όλη η Ευρώπη μια διαφορετική αμυντική θωράκιση», συμπληρώνει.
Όσο για μια ενδεχόμενη υποβάθμιση του ΝΑΤΟ με τον Τραμπ, η κ. Μπακογιάννη δεν την βλέπει «τουλάχιστον αυτή τη στιγμή».
Για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας
Ερωτηθείσα αν θεωρεί πιθανό το ξεπάγωμα της συμφωνίας για τα F-35 και τα F-16, η κ. Μπακογιάννη απάντησε «για τα F-35 πολύ δύσκολα», ενώ έσπευσε να διευκρινίσει ότι «κόπηκαν επί Τραμπ και όχι επί Μπάιντεν.
«Για τα F-16 νομίζω ότι θα κάνει μια συμφωνία η Τουρκία. Η Αμερική θέλει να κρατήσει την Τουρκία στη Δύση, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά το θέλουμε και εμείς αυτό. Το τελευταίο που θέλουμε είναι να έχουμε μια ανεξέλεγκτη Τουρκία στην γειτονιά μας η οποία να μην παίζει με κανέναν κανόνα, να παίζει το παιχνίδι του Πούτιν ή οποιουδήποτε άλλου. Ο Ερντογάν έπειτα από πολύ καιρό δείχνει ένα ειλικρινές ενδιαφέρον για την Ευρώπη. Ο επικίνδυνος χρόνος είναι αυτός ο ενάμισης μήνας μέχρι την αλλαγή, διότι μέχρι να καθήσει ο Τραμπ στη θέση του και η πλευρά της Ρωσίας/Ουκρανίας και στη Μέση Ανατολή θα προσπαθήσουν να κάνουν τις μεγαλύτερες δυνατές επιθέσεις ώστε να ξεκινήσουν τις όποιες διαπραγματεύσεις από θέσεις ισχύος» συνέχισε η κ. Μπακογιάννη.
«Καλό κλίμα» με Τουρκία
Σημειώνεται ότι σήμερα συγκαλείται η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, να ενημερώσει σχετικά με τη συνάντηση που είχε προ ημερών με τον Τούρκο ομόλογό του.
Η Ντόρα Μπακογιάννη ανάφερε σχετικά με το θέμα ότι «είναι προς τιμήν του κ. Γεραπετρίτη ότι πριν από τη συνάντηση του Φιντάν, ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας για να ενημερώσει αμέσως, το οποίο το κάνει συνέχεια ο κ. Γεραπετρίτης. (…) Συνεχίστηκε το καλό κλίμα. Αυτό το οποίο μερικοί υποτιμούν, που λέγεται ‘ήρεμα νερά’, εγώ που έχω καθίσει σε αυτήν την καρέκλα δεν το υποτιμώ καθόλου. Ήρεμα νερά, συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης που είναι ό,τι σημαντικότερο, όλα αυτά τα οποία συζητάμε είναι εξαιρετικά σημαντικά. Από ό,τι καταλαβαίνω έχουν βάλει ένα πλαίσιο και θα πάνε για την επόμενη συνάντηση να δουν αν μπορούν να συμφωνήσουν καταρχήν στο πλαίσιο για να μπορούμε να κάνουμε το βήμα παραπέρα».
Απαντώντας σε σχόλιο για τους τόνους που δείχνουν να έχουν πέσει στη ΝΔ και από τον Αντώνη Σαμαρά και από τον Κώστα Καραμανλή σε αυτά τα θέματα, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι «ναι, γιατί ξέρετε η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με φήμες ή κουτσομπολιά. Η κυβέρνηση υπηρετεί μια εθνική γραμμή την οποία την υπηρετήσαμε όλοι διαχρονικά. Δεν υπάρχει τίποτα το συνωμοσιολογικό, ύποπτο, περίεργο αλλά στην Ελλάδα ζεις. Η Ελλάδα είναι η χώρα της φήμης και του κουτσομπολιού».
Περί φωνών για πιο ριζικό ανασχηματισμό στην κυβέρνηση
Ερωτηθείσα, τέλος, να τοποθετηθεί για τις δηλώσεις του Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος είπε ότι ο Μητσοτάκης σιγά σιγά λαμβάνει τα μηνύματα ότι πρέπει να πάει σε έναν ριζικό ανασχηματισμό, δομικό. Σχετικά με την πορεία της κυβέρνησης, η βουλευτής της ΝΔ συνόψισε αρχικώς στο «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος».
Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης έχει μια σαφή εικόνα ποιοι στην κυβέρνησή του αποδίδουν και ποιοι θα έπρεπε να αποδώσουν περισσότερο. Ξέρει πού πάσχει η κυβέρνηση και πού δεν πάσχει. Αυτό κάποια στιγμή θα οδηγήσει σε κάποιον ανασχηματισμό, τώρα πότε θα είναι αυτό… ξέρετε δεν τους αγαπάει και πολύ τους ανασχηματισμούς».
Για το αν εκείνη βλέπει σημεία στα οποία η κυβέρνηση πάσχει, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τέλειες κυβερνήσεις. «Υπάρχουν κυβερνήσεις οι οποίες τραβούν το κάρο καλά, αυτή η κυβέρνηση το τραβάει καλά, τα γενικότερα στοιχεία το δείχνουν. Έχουμε την τύχη να έχουμε σταθερότητα πολιτική. Δείτε για παράδειγμα την κατάσταση στη Γερμανία και στη Γαλλία αυτή τη στιγμή».
Τέλος, για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε: «Αυτό είναι ένα δράμα. Κάποτε το είχα πει ‘Δελφινάριο’ αλλά έκανα λάθος. Είναι δράμα. Δεν είναι εικόνα πολιτικής αυτό. Ευτυχώς το επίπεδο της ΝΔ είναι άλλο, δεν έχουμε καμία σχέση με αυτήν την εικόνα που είναι προσβλητική για την ίδια τη Δημοκρατία και την πολιτική».