Δηλώσεις του ΥΠΕΞ Μ. Ρούμπιο σχετικά με τον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, απέφυγε να χαρακτηρίσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου» κατά τη διάρκεια πρόσφατης ακρόασης στο Κογκρέσο. Αν και αναγνώρισε την κρισιμότητα των εγκλημάτων που διαπράττονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η κύρια προτεραιότητά του είναι να διαπραγματευτεί για τον τερματισμό αυτού του καταστροφικού πολέμου.
Κατά τη διάρκεια της έντονης ακρόασης, ο Δημοκρατικός βουλευτής Μπιλ Κίτινγκ υπενθύμισε μια προηγούμενη επίθεση που είχε κάνει ο Ρούμπιο στον Πούτιν και τον ρώτησε αν εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι «εγκληματίας πολέμου». Ο Ρούμπιο απάντησε: «Εγκλήματα διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πολέμου κατά της Ουκρανίας και πρέπει να λογοδοτήσει κάποιος, αλλά αυτό που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο». Αναφερόμενος στις συνέπειες του πολέμου, τόνισε ότι «κάθε μέρα που συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος, άνθρωποι σκοτώνονται, άλλοι ακρωτηριάζονται».
Ο βουλευτής Κίτινγκ σχολίασε ότι οι δηλώσεις του Ρούμπιο είναι «ασύνδετες» και «διφορούμενες», προσπαθώντας να τονίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη μιας καθαρής και άμεσης απάντησης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με την ιατρική ευθύνη του Πούτιν. Ο Ρούμπιο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την ιστορική επικοινωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, παρέθεσε το παράδειγμα της κρίσης πυραύλων της Κούβας τονίζοντας ότι, «αν δεν υπήρχε επικοινωνία το 1961, ο κόσμος θα είχε βυθιστεί σε μεγαλύτερη σύγκρουση».
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφέρει θετικά αποτελέσματα.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον επιτιθέμενο σε αυτόν τον πόλεμο, ο Ρούμπιο δήλωσε σαφώς ότι «η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία», επισημαίνοντας τη σημασία της αναγνώρισης της ρωσικής επιθετικότητας. Παρά την ξεκάθαρη αυτή δήλωση, ο Τραμπ επιμένει να αποφεύγει την ετικέτα του «επιτιθέμενου» για τη Ρωσία, γεγονός το οποίο προκαλεί ανησυχία για την ενότητα της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα.