Αναδρομή στη Νέα Αμυντική Φιλοσοφία και τα Εξοπλιστικά Προγράμματα
Στο πλαίσιο των νέων αμυντικών στρατηγικών και των αντίστοιχων εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, αεροναυπηγός και εκδότης του περιοδικού “Πτήση”, σε συνέντευξή του στο ΕΡΤΝews όπου συμμετείχε στην εκπομπή PRIME με τον Η. Σιακαντάρη, αναφέρθηκε εκτενώς στη σημερινή κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής άμυνας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή, όπου αναφέρεται σε σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της άμυνας.
Ο κ. Καραϊωσηφίδης τόνισε ότι οι ειδικοί του χώρου δεν περίμεναν απλώς έναν κατάλογο προμηθειών από τον πρωθυπουργό, αλλά έναν συνολικό σχεδιασμό που αποτυπώνει μια νέα προσέγγιση. «Η ομιλία του κύριου Μητσοτάκη έχει πολλές αποχρώσεις και σημαντικά μηνύματα που χρειάζεται να εξετάσουμε προσεκτικά. Έκανε μια καθαρή διάκριση με το παρελθόν, όπου οι εξοπλιστικές προτάσεις συσσωρεύονταν σε χάρτινα σχέδια χωρίς πραγματική υλοποίηση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο παρελθόν, σημείωσε πως οι διαβόητοι πενταετείς σχεδιασμοί και τα περίφημα ΕΜΠΑΕ, παρ’ όλες τις προθέσεις, παρέμειναν κενά και δεν υλοποιήθηκαν. Αυτή τη στιγμή, ο πρωθυπουργός έχει θέσει ένα πλαίσιο επενδύσεων ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη δεκαετία προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις της χώρας, «παρά τις περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στρατηγική Υλοποίησης και Ευρωπαϊκή Συνοχή
Ο κ. Καραϊωσηφίδης υπογράμμισε ότι οι νέες αμυντικές επενδύσεις θα είναι εντυπωσιακά εμπροσθοβαρείς στην αρχή, με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που κατα παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην περίοδο αυτή, με τη ρήτρα διαφυγής και τις δανειακές διαδικασίες, αναμένονται να υλοποιηθούν σημαντικές προγραμματισμένες δαπάνες. Αυτή η μεγάλη πρόκληση είναι καθοριστική για τη στρατηγική της άμυνας τη συγκεκριμένη περίοδο και θα πρέπει να επιτευχθεί ένας μεγάλος αριθμός προγραμμάτων.
Στο μέλλον, ο ρυθμός θα είναι πιο συντηρητικός και οι επενδύσεις θα προγραμματιστούν με γνώμονα τις ανάγκες που θα προκύψουν από τη δεκαετία του ’30 έως το 2037. Αναμένονται φυσικά και νέα προγράμματα τα οποία θα γεφυρώσουν τον τρέχοντα με το επόμενο πλάνο εξοπλισμού. Οι προοπτικές είναι πολλά υποσχόμενες αν αξιοποιηθούν σωστά οι δυνατότητες της χώρας.
Βασικά Σημεία από την Ομιλία του Πρωθυπουργού
Ανάλυση των στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε μια σειρά θεμελιωδών εξελίξεων και προγραμματισμών να στηρίζονται στην «ασπίδα του Αχιλλέα». Ο Καραϊωσηφίδης αναγνώρισε τη σημασία αυτού του προγράμματος, καθώς εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύει ένα τρίτο των συνολικών επενδύσεων, ενώ θα περιλαμβάνει σύνθετα και πολυδιάστατα στοιχεία.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα F-35, καθώς και σε στρατηγικές συνεργασίες, όπως αυτή με το Ισραήλ που θα ενισχύσουν την αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική άμυνα της χώρας. Η υλοποίηση του προγράμματος αυτού αναμένεται να είναι μια επίπονη διαδικασία, αλλά η χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει.
Ο Ρόλος της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας
Αναλύοντας την προοπτική της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ο κ. Καραϊωσηφίδης τόνισε την ανάγκη για ταχεία απόκτηση υποδομών και τεχνολογίας. Η ελληνική αμυντική βιομηχανία στο παρελθόν είχε επιτυχίες στην παραγωγή φρεγατών, υποβρυχίων και άλλων οχημάτων, ωστόσο η πρόκληση είναι να επιτευχθεί μία υψηλή τεχνολογία που θα υποστηρίξει τα μελλοντικά προγράμματα.
«Η ταχύτητα είναι ο κύριος παράγοντας» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η αναπτυξιακή διαδικασία θα απαιτήσει συνεργασία και συμμετοχή περισσότερων φορέων, ώστε οι 5-10 υπάρχουσες βιομηχανίες να μην είναι οι μόνες που συμμετέχουν. Ο στόχος είναι, τουλάχιστον το 25% των απαιτούμενων προγραμμάτων να είναι ελληνικής παραγωγής, κάτι που θα ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία και θα συμβάλλει στην εθνική μας ασφάλεια.