Η Νέα Προσέγγιση στη Διαχείριση του Χρόνιου Πόνου
Μπορεί το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου να έγκειται όχι μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά κατά κύριο λόγο στη διαχείριση των συναισθημάτων; Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη επιστημόνων, η εκπαίδευση του εγκεφάλου για τη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων και την ενίσχυση των θετικών ενδέχεται να προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για τη θεραπεία αυτής της δύσκολης κατάστασης.
Τo Πρόγραμμα και οι Συμμετέχοντες
Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW), του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και του Neuroscience Research Australia (NeuRA) και περιλάμβανε 89 συμμετέχοντες από διάφορες περιοχές της Αυστραλίας, με ηλικίες από 26 έως 77 ετών, οι οποίοι υπέφεραν από χρόνιο πόνο. Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε ένα εννέα εβδομάδων πρόγραμμα, το οποίο εστίαζε στην ανάπτυξη ενσυνειδητότητας, δεξιοτήτων συναισθηματικής ρύθμισης και αντοχής στην ψυχική πίεση.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι ο χρόνιος πόνος σχετίζεται άμεσα με την ψυχική κατάσταση των ασθενών, προκαλώντας αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Η συναισθηματική δυσλειτουργία ήταν κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των συμμετεχόντων, με πολλούς να αναφέρουν ότι ο πόνος τους επιδεινωνόταν σε περιόδους άγχους, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο: το άγχος εντείνει τον πόνο και ο πόνος αυξάνει το άγχος.
Αλλαγές στον Εγκέφαλο
Παρά το γεγονός ότι αρκετές παρατηρήσεις είναι ήδη γνωστές, μία μελέτη του 2021 τόνισε μετρήσιμες αλλαγές στον εγκέφαλο λόγω του χρόνιου πόνου, όπως η μείωση του νευροδιαβιβαστή GABA στον προμετωπιαίο φλοιό, περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα. Ο GABA είναι ουσία που δρα ανασταλτικά, βοηθώντας στην ηρεμία των νευρικών κυκλωμάτων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αν πετύχουν την ηρεμία του εγκεφάλου, ίσως καταφέρουν να περιορίσουν τόσο τη συναισθηματική δυσφορία όσο και τον χρόνιο πόνο.
Το Πρόγραμμα Θεραπείας
Το πρόγραμμα, που ονομάζεται «Θεραπεία Πόνου και Συναισθημάτων», περιλάμβανε οκτώ ομαδικές συνεδρίες μέσω Zoom, συνοδευόμενο από εγχειρίδιο που παρείχε πληροφορίες και ασκήσεις, καθώς και μία εφαρμογή για κινητά για καθοδήγηση στις δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης.
Η μελέτη περιλάμβανε τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, με τους μισούς συμμετέχοντες να ακολουθούν τη νέα θεραπεία και τους υπόλοιπους να συνεχίζουν τις συνήθεις θεραπείες τους. Στο πέρασμα των εννέα εβδομάδων και έπειτα από έξι μήνες, οι συμμετέχοντες που συμμετείχαν στην επανεκπαίδευση του εγκεφάλου εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στη ρύθμιση των συναισθημάτων και στην ποιότητα του ύπνου τους.
Αποτελέσματα και Μελλοντική Έρευνα
Οι συμμετέχοντες στη «Θεραπεία Πόνου και Συναισθημάτων» ανέφεραν μια αξιοσημείωτη μείωση στην ένταση του πόνου τους. Οι διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων γίνονται ακόμα πιο αισθητές στους έξι μήνες μετά την παρέμβαση. Μια συμμετέχουσα δήλωσε ότι η θεραπεία ήταν εύκολη στην εφαρμογή της και πιο σχετική με την καθημερινότητά της συγκριτικά με τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία. Μια άλλη συμμετέχουσα κατόρθωσε να μειώσει τη χρήση μορφίνης και να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειάς της.
Αν και τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Network Open» είναι ενθαρρυντικά, αξίζει να σημειωθεί ότι βασίζονται σε ένα μικρό δείγμα. Οι ερευνητές σκοπεύουν να επεκτείνουν τη μελέτη τους, με μια νέα φάση να έχει προγραμματιστεί για το 2026. Ενήλικες στην Αυστραλία θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πλήρως διαδικτυακό πρόγραμμα, προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα.
Η ενδεχόμενη επιτυχία της θεραπείας σε ευρύτερη κλίμακα θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ανακούφιση στο 20-30% του παγκόσμιου πληθυσμού που υποφέρει από χρόνιο πόνο εδώ και μήνες ή ακόμα και δεκαετίες. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το πρόγραμμα είναι εντελώς διαδικτυακό, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσει και απομακρυσμένες ή αγροτικές περιοχές, χωρίς την ανάγκη επενδυτικών υποδομών, με την ελπίδα να βελτιώσει τη ζωή ακόμη περισσότερων ανθρώπων.