Ιστορική Συμφωνία για τη Νέα Καληδονία
Η Γαλλία ανακοίνωσε μια ιστορική συμφωνία με τη Νέα Καληδονία, η οποία αφορά το αρχιπέλαγος του Ειρηνικού, που είχε πληγεί από θανατηφόρα αυτονομιστική βία πριν από έναν χρόνο. Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία, η Νέα Καληδονία θα παραμείνει γαλλική αλλά θα ανακηρυχθεί ως νέο κράτος.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας X, χαρακτήρισε αυτή τη συμφωνία ως ένα «στοίχημα στην εμπιστοσύνη». Ενημέρωσε ότι, μετά από δύο συμφωνίες και τρία δημοψηφίσματα, η Νέα Καληδονία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο μέλλον της σε μια ειρηνική σχέση με τη Γαλλία. Με τη δήλωσή του, επισήμανε πόσο σημαντικό είναι το βήμα αυτό για την περιοχή.
Ο Μακρόν είχε προτείνει το διάλογο για την υπέρβαση του αδιεξόδου ανάμεσα στις δυνάμεις που υποστηρίζουν τη Γαλλία και εκείνες που επιθυμούν την ανεξαρτησία. Στη Γαλλία συγκεντρώθηκαν αιρετοί αξιωματούχοι, πολιτικοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας, προκειμένου να διαμορφώσουν ένα ουσιαστικό συνταγματικό πλαίσιο για το αρχιπέλαγος.
Μετά από 10 ημέρες διαπραγματεύσεων, τα μέρη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα «Κράτος της Νέας Καληδονίας». Ο Μανουέλ Βαλς, υπουργός για τα υπερπόντια γαλλικά εδάφη, περιέγραψε αυτή τη συμφωνία ως έξυπνο συμβιβασμό που διατηρεί τους δεσμούς μεταξύ Γαλλίας και Νέας Καληδονίας, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μεγαλύτερη κυριαρχία για το νησί.
Η βία που εκδηλώθηκε πέρυσι είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 14 ατόμων και είχε αποφασιστική επίπτωση στην τοπική οικονομία, με κόστος 2 δισεκατομμύρια ευρώ, μειώνοντας το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 10%. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού, δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή είναι «ιστορικών διαστάσεων» και θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και τους κατοίκους μέσω δημοψηφίσματος.
Πληροφορίες για τη Νέα Καληδονία
Η Νέα Καληδονία έχει περίπου 270.000 κατοίκους και βρίσκεται σχεδόν 17.000 χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι. Από τον 19ο αιώνα, είναι υπό τη διακυβέρνηση της Γαλλίας, αλλά πολλοί ιθαγενείς Κανάκ αμφισβητούν την εξουσία αυτή και ζητούν μεγαλύτερη αυτονομία ή ανεξαρτησία. Οι αναταραχές ξέσπασαν τον Μάιο του 2024, όταν η γαλλική κυβέρνηση επιχείρησε να δώσει δικαίωμα ψήφου σε χιλιάδες μη αυτόχθονες κατοίκους, γεγονός που προκάλεσε έντονη αντίδραση από τους Κανάκ, που φοβούνταν ότι αυτό θα τους καθιστούσε μόνιμη μειοψηφία και θα έπληττε τις πιθανότητες ανεξαρτησίας τους.
Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, οι κάτοικοι της Νέας Καληδονίας θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν μόνο αφού έχουν διαμείνει στην περιοχή για τουλάχιστον 10 χρόνια. Η συμφωνία επιτρέπει επίσης την απόκτηση ιθαγένειας της Νέας Καληδονίας και τη δυνατότητα συνδυασμού αυτής με τη γαλλική ιθαγένεια, με στόχο την αναγνώριση του κράτους από διεθνείς οργανισμούς.
Προβλέπεται επίσης ένα σχέδιο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ανάκαμψης, που θα περιλαμβάνει την ανανέωση των δυνατοτήτων επεξεργασίας νικελίου στην περιοχή. Τα γαλλικά κοινοβουλευτικά σώματα θα συνεδριάσουν στα τέλη του έτους για την έγκριση της συμφωνίας, η οποία θα υποβληθεί σε ψηφοφορία το 2026 από τους κατοίκους της Νέας Καληδονίας.