Μόνιμη Έδρα της «Συμμαχίας των Προθύμων» στο Παρίσι
Η «Συμμαχία των Προθύμων» απέκτησε μόνιμη έδρα στο Παρίσι, με ένα συντονιστικό κέντρο να σχεδιάζεται στην Ουκρανία. Η εξέλιξη αυτή προήλθε από τη συμφωνία των ηγετών των συμμετεχουσών χωρών για την τελική δομή διοίκησης μίας πολυεθνικής δύναμης, η οποία θα αναπτυχθεί αμέσως μετά τη λήξη των στρατιωτικών εχθροπραξιών.
Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης κορυφής που διεξήχθη στις 10 Ιουλίου, με συμμετοχή του Βρετανού Πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ και του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν από τη Μόνιμη Κοινή Διοίκηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Northwood, ενώ ο Πρόεδρος Ζελένσκι συμμετείχε από τη Διάσκεψη για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας που διεξήχθη στη Ρώμη.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών για πρώτη φορά, με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου, Στρατηγό Κιθ Κέλογκ, καθώς και των γερουσιαστών Γκρέιαμ και Μπλούμενταλ.
Δομή και Σκοποί της Πολυεθνικής Δύναμης Ουκρανίας
Η νέα «Πολυεθνική Δύναμη Ουκρανίας» θα αναπτυχθεί μόλις υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, η δύναμη θα επικεντρωθεί σε τρεις βασικές αποστολές:
- Ανασυγκρότηση των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, που θα περιλαμβάνει ειδικούς σε logistics, εξοπλισμό και εκπαίδευση.
- Ασφάλεια στον εναέριο χώρο, με εναγώνια επιτήρηση πτήσεων σε συνεργασία με την Ουκρανική Αεροπορία, ώστε να αποκατασταθεί η διεθνής εναέρια κυκλοφορία.
- Ασφαλής ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα, με ενίσχυση των υφιστάμενων προσπαθειών από πλευράς Τουρκίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας για την αποναρκοθέτηση και διασφάλιση της πρόσβασης στα ουκρανικά λιμάνια.
Η επιχειρησιακή έδρα στο Παρίσι θα είναι υπό τη διοίκηση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, με προγραμματισμένη μεταφορά στο Λονδίνο μετά τη πάροδο ενός έτους. Ταυτόχρονα, ένα συντονιστικό κέντρο θα ιδρυθεί στο Κίεβο υπό τη διοίκηση Βρετανού υποστρατήγου. Η στρατιωτική ηγεσία έχει ήδη πραγματοποιήσει αναγνωριστικές αποστολές στην Ουκρανία, με σκοπό τη διαμόρφωση των δομών της αποστολής και την εγγύηση της ετοιμότητας για άμεση ανάπτυξη.
Στήριξη της Ουκρανίας: Ζήτημα Εθνικής Ασφάλειας
Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, εξέφρασε την ανάγκη της διεθνούς κοινότητας να σχεδιάσει την ειρήνη, ενώ παράλληλα να ενισχύσει την αντίσταση της Ουκρανίας. «Η στήριξη της Ουκρανίας δεν είναι μόνο το σωστό, είναι απαραίτητο για την ασφάλεια στο εσωτερικό μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επισημαίνει πως «προετοιμάζουμε τις συνθήκες για την ειρήνη, όμως στόχος μας είναι και να την επιταχύνουμε, αυξάνοντας την πίεση στον Πούτιν με κυρώσεις και παρέχοντας στον ουκρανικό στρατό τον εξοπλισμό που χρειάζεται».
Ενισχυμένη Στρατιωτική και Οικονομική Βοήθεια
Η Βρετανία αναμένεται να προσφέρει 4,5 δισ. λίρες σε στρατιωτική βοήθεια αυτό το έτος, αποτελώντας το μεγαλύτερο ποσό που έχει χορηγηθεί μέχρι σήμερα. Παράλληλα, ξεκινάει μία νέα συνεργασία με την Ουκρανία στον τομέα των drone.
Επιπρόσθετα, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έχει ήδη συμφωνηθεί η παροχή 40 δισ. ευρώ σε στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία το 2025. Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την πίεση στη ρωσική πολεμική οικονομία με μέτρα σε ενεργειακούς και χρηματοπιστωτικούς τομείς, περιλαμβάνοντας κυρώσεις σε εξαγωγές πετρελαίου και ελέγχους στον «στόλο-φάντασμα». Συνάμα, επιδοκίμασαν τη συμβολή του προέδρου Ζελένσκι στις ειρηνευτικές προσπάθειες, ενώ καταδίκασαν τις «αποτρόπαιες ρωσικές επιθέσεις», που έχουν προκαλέσει περισσότερους από 700 θανάτους και 3.500 τραυματισμούς τις τελευταίες εβδομάδες.
Μακροπρόθεσμη Δέσμευση για Ασφάλεια
Οι ηγέτες τόνισαν ότι η ύπαρξη ισχυρών ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είναι η βασική εγγύηση για την κυριαρχία της χώρας. Συμφώνησαν επίσης να:
- Εκπονηθεί σχέδιο οικονομικής στήριξης για το 2026.
- Ενισχυθούν οι αεράμυνες και τα μέσα αναχαίτισης drone της Ουκρανίας.
- Συνεχιστούν οι αποναρκοθετήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, που κρίνονται κρίσιμες για την επισιτιστική ασφάλεια.
- Εξεταστούν νόμιμες οδοί για τη χρηματοδότηση αποζημιώσεων από ρωσικά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία.
«Ισχυρές ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι το κλειδί για να αποτραπεί νέα ρωσική επιθετικότητα και να ανοικοδομηθεί η χώρα με διεθνείς επενδύσεις», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των ηγετών. Η συνάντηση της Συμμαχίας των Προθύμων αποτέλεσε την έκτη κατά σειρά και συμμετείχαν πάνω από 30 διεθνείς εταίροι, αποδεικνύοντας τη σταθερή πολιτική και στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία, τόσο για την τρέχουσα άμυνα, όσο και για τη μεταπολεμική ασφάλεια και ανόρθωση.
Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη