Το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού: Στρατηγική και Σκοποί
Το πρόγραμμα, οι στόχοι, ο τρόπος λειτουργίας και οι στρατηγικοί πυλώνες του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ) ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον πρόεδρο του ΕΛΙΒΙΠ Νίκο Μπακουνάκη.
Η υπουργός επισήμανε ότι το ΕΛΙΒΙΠ αποτελεί ένα νέο ίδρυμα που έχει ως κύριο στόχο την προώθηση των ελληνικών γραμμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ένας από τους βασικούς σκοπούς του είναι η ανάδειξη του βιβλίου ως φορέα μορφωτικής, πολιτιστικής και ψυχαγωγικής αξίας, ενώ παράλληλα επιδιώκει τη διεθνή προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας. Το ΕΛΙΒΙΠ είναι επίσης ο αρμόδιος φορέας για τη διοργάνωση και υλοποίηση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) και επιδιώκει την ενθάρρυνση συνεργασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Στρατηγικοί Πυλώνες και Σκοποί
Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ παρουσίασε τους στρατηγικούς πυλώνες του ιδρύματος, οι οποίοι απλώνονται σε διάφορες κατευθύνσεις. Ο πρώτος πυλώνας είναι η εξωστρέφεια, που επικεντρώνεται στην προβολή και προώθηση του βιβλίου και της ελληνικής λογοτεχνίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ο δεύτερος είναι ο συντονισμός, που εστιάζει στη συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με σκοπό τον ορθολογικό διαμοιρασμό πόρων και τη δημιουργία βιώσιμων συνεργασιών.
Ένας άλλος σημαντικός πυλώνας της στρατηγικής του ΕΛΙΒΙΠ είναι η δικτύωση, η οποία επιδιώκει τη δημιουργία δικτύων που θα προάγουν το βιβλίο, την ανάγνωση και τον πολιτισμό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο στόχος είναι να καταστεί το ΕΛΙΒΙΠ ένας κόμβος επικοινωνίας και πληροφόρησης για το οικοσύστημα του ελληνικού βιβλίου.
Η ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας και ο τίτλος έρευνας και τεκμηρίωσης, είναι επίσης δύο πυλώνες στρατηγικής του ΕΛΙΒΙΠ. Η πρώτη στοχεύει στην υποστήριξη και ανάπτυξη των δεξιοτήτων όσων εργάζονται στον τομέα του βιβλίου, ενώ η δεύτερη αφορά τη συγκέντρωση και οργάνωση πληροφοριών και στατιστικών στοιχείων για τον κόσμο του βιβλίου με επιστημονική προσέγγιση. Επιπλέον, η φιλαναγνωσία αναδεικνύεται ως ένας θεμελιώδης στόχος, προκειμένου να ενισχυθεί η αναγνωστική κουλτούρα στους νέους και το ευρύ κοινό.
Ψηφιακές Πρωτοβουλίες και Προγράμματα
Ο νέος δίγλωσσος ιστότοπος του ΕΛΙΒΙΠ είναι ήδη διαθέσιμος και συνεχώς εμπλουτίζεται με πληροφοριακό υλικό. Όπως τόνισε ο Ν. Μπακουνάκης, ο ιστότοπος αποτυπώνει την ταυτότητα του Ιδρύματος και τις δράσεις του, λειτουργώντας ως κόμβος για το οικοσύστημα του βιβλίου. Προσφέρει πρόσβαση σε έρευνες, προγράμματα και πληροφορίες που αφορούν επαγγελματίες του βιβλίου και το κοινό. Ως καθολικός διάδοχος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ), το ΕΛΙΒΙΠ προβάλλει τις δραστηριότητες των παραρτημάτων του σε διάφορες πόλεις του κόσμου.
Το ΕΛΙΒΙΠ προχωρά στην αναβίωση του Προγράμματος GreekLit με πόρους ύψους 414.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σκοπός του Προγράμματος είναι η επιδότηση μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε άλλες γλώσσες. Μέσα σε δύο χρόνια λειτουργίας, έχουν εκδοθεί 52 τίτλοι σε 20 γλώσσες από 48 μεταφραστές.
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) εγκαινιάστηκε το 2004 με σκοπό να τοποθετήσει την Ελλάδα στον χάρτη των διεθνών εκθέσεων βιβλίου. Φέτος, η ΔΕΒΘ γιορτάζει εικοσιένα χρόνια παρουσίας, τιμώντας την Ιταλία με θέμα την Α(Ι)νθρώπινη Δημιουργικότητα [Created by HumA(I)ns]. Από τις 8 έως τις 11 Μαΐου, θα συμμετάσχουν πάνω από 300 εκθέτες και 500 ομιλητές, με προγραμματισμένες 400 εκδηλώσεις. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε ειδικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση σημαντικών προσώπων της λογοτεχνίας.
Το ΕΛΙΒΙΠ έχει καταθέσει προτάσεις για τη βελτίωση της παρουσίας του στον τομέα της φιλαναγνωσίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, σχεδιάζοντας εκδηλώσεις και συνεργασίες που θα προάγουν τη λογοτεχνία και την πολιτιστική παραγωγή.