Ριζικές Αλλαγές στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες της Ελλάδας
Στην Ελλάδα, προωθούνται ριζικές αλλαγές στη λειτουργία των ιατροδικαστικών υπηρεσιών με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών και την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται. Σε λίγους μήνες, οι Έλληνες ιατροδικαστές θα έχουν στη διάθεσή τους ένα Πληροφοριακό Σύστημα που θα συνδυάζει προηγμένες τεχνολογίες ηλεκτρονικού υπολογιστή και Τεχνητής Νοημοσύνης.
Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Πειραιά έχει αναλάβει την υλοποίηση ενός καινοτόμου ερευνητικού έργου που στόχο έχει την ανάπτυξη ενός ψηφιακού συστήματος υποστήριξης της ιατροδικαστικής διαδικασίας. Το έργο αυτό, το οποίο βρίσκεται υπό την διεύθυνση του καθηγητή Ηλία Μαγκλογιάννη, φιλοδοξεί να επαναστατήσει την ιατροδικαστική πρακτική στην Ελλάδα.
Ο κ. Μαγκλογιάννης δήλωσε ότι το σύστημα θα καταγράφει από την αρχή έως το τέλος την διαδικασία της ιατροδικαστικής εξέτασης. «Η καινοτομία εδώ είναι ότι λειτουργεί ως ένας ψηφιακός βοηθός, επιτρέποντας την ταχύτερη σύνταξη του πορίσματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το προτεινόμενο σύστημα θα περιλαμβάνει ένα τραχήλωτο τάμπλετ το οποίο θα χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της νεκροψίας. Αυτό το τάμπλετ θα έχει τη δυνατότητα να σκανάρει τη σορό, να καταγράφει εικόνες και να εισάγει ευρήματα. Ακόμη, θα πραγματοποιεί μετρήσεις και θα μπορεί να διαχωρίζει τα σχήματα των τραυμάτων, επιτρέποντας στον ιατροδικαστή να κατανοεί την φύση των τραυμάτων. Πρόκειται για μια παγκοσμίως μοναδική καινοτομία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.
Το Πληροφοριακό Σύστημα, μέσω φωνητικών εντολών, θα επιτρέπει στους ιατροδικαστές να κάνουν προφορικές περιγραφές, οι οποίες θα συνδυάζονται με τις εικόνες που καταγράφονται. Στη συνέχεια, με τη χρήση υπάρχουσας βάσης δεδομένων ιατροδικαστικών στοιχείων και αλγορίθμων ΑΙ, το σύστημα θα επεξεργάζεται αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσει μια αυτόματη ιατροδικαστική έκθεση.
Το σύστημα θα προβαίνει σε λογική σύνδεση των ευρημάτων, προσφέροντας στον ιατροδικαστή μια αρχική εκτίμηση αναφορικά με την αιτία του θανάτου και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις εισαγωγές του. Με έμφαση στη διαφάνεια και την επιστημονική ακρίβεια, οι ιατροδικαστές θα έχουν τη δυνατότητα να επεξεργάζονται την έκθεση, προσθέτοντας ή τροποποιώντας τις πληροφορίες που συλλέγει το σύστημα, ανάλογα με τις προσωπικές τους εκτιμήσεις.
Αυτή η καινοτομία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο λανθασμένων εκτιμήσεων και επιταχύνει την διαδικασία σύνταξης ιατροδικαστικών εκθέσεων. Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα έρχεται να υποστηρίξει τη διοικητική αναδιοργάνωση και να φέρει μια νέα εποχή στην ιατροδικαστική διερεύνηση σοβαρών υποθέσεων, όπως οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας, καθώς και υποθέσεις βιασμού ή σεξουαλικής κακοποίησης.
Μεταρρυθμίσεις και Νέες Υποδομές
Στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης τα τελευταία δύο χρόνια, πραγματοποιούνται σημαντικές παρεμβάσεις και στη στελέχωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών με την πρόσληψη 32 ιατροδικαστών. Πλέον, οι διαδικασίες πρόσληψης των νεκροτόμων έχουν απλοποιηθεί, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια. Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνουν τη δημιουργία δομών δημόσιας υπηρεσίας για τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται στη νέα Γενική Διεύθυνση Ιατροδικαστικής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Επιπλέον, έχουν καθορισθεί το ελάχιστο υποχρεωτικό περιεχόμενο για τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, ενώ έχει συσταθεί τριμελής επιτροπή για την επαναξιολόγηση των εκθέσεων αυτών. Η επιτροπή θα διενεργεί ελέγχους μετά από εισαγγελική παραγγελία ή σχετική αίτηση από πολίτες σε περιπτώσεις που υπονοείται ότι ενδέχεται να υπάρχουν αστοχίες στις εκτιμήσεις. Παράλληλα, δημιουργείται Κώδικας Δεοντολογίας και Πρωτοκόλλων που σχετίζονται με την ιατροδικαστική διαδικασία.
Σημαντικές υποδομές, όπως τοξικολογικά εργαστήρια σε Πειραιά και Πάτρα, καθώς και νέα νεκροτομεία που προγραμματίζονται για το 2025 στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αποτελούν αναγκαίες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών στη χώρα.