Διευκρινίσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προχώρησε σε σημαντικές διευκρινίσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα εξοπλιστικά προγράμματα στη Βουλή. Ανέφερε πως, σε απάντηση στα σχόλια του προεδρεύοντος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκου Ανδρουλάκη, το 50% του νέου εξοπλιστικού προγράμματος μπορεί να υλοποιηθεί από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, καταθέτοντας στοιχεία που αποδεικνύουν τη δυνατότητα ελληνικών εταιρειών να συμμετάσχουν στα 28 προγράμματα που έχουν περιοριστεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 18,9 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικής δαπάνης, τα 9,4 δισεκατομμύρια προγραμματίζονται να προέλθουν από εγχώριες εταιρείες, πράγμα που υπογραμμίζει τη σημασία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην εθνική στρατηγική.
Πρωτοβουλίες για Διαφάνεια και Στρατηγική Σχεδίαση
Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η υποχρέωση της χώρας να έχει μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών νομοθετήθηκε το 2010, ωστόσο δεν έχει παραχθεί κανένα πρόγραμμα 10ετίας έως σήμερα. Αυτή η διαδικασία είναι η πρώτη φορά που γίνεται με διαφάνεια και με πλήρη γνώση των δημοσιονομικών ορίων, ώστε η Επιτροπή Εξοπλιστικών και η Βουλή να γνωρίζουν τι προγραμματίζει η κυβέρνηση.
«Δε σκοπεύω όπως και να είναι να μετατρέψω τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ή εθνικής άμυνας σε κομματική αντιπαράθεση», τόνισε ο υπουργός, διευκρινίζοντας την προσήλωσή του στην εθνική ενότητα για την ασφάλεια της χώρας.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που έχει υποβάλει ένα συνολικό δεκαετές πρόγραμμα εξοπλισμού, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή, γεγονός που διασφαλίζει τη διαφάνεια των διαδικασιών.
Επικέντρωση στη Νέα Στρατηγική Άμυνας
Η στρατηγική προσέγγιση του κ. Δένδια περιλαμβάνει μια ριζική αλλαγή του δόγματος στην άμυνα. Αντί να βασίζεται αποκλειστικά στον στρατό του Αιγαίου, εισάγεται η έννοια της «Ασπίδας του Αχιλλέα», η οποία θα προστατεύει ολόκληρη την επικράτεια από πολυάριθμες απειλές, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων, των αεροπλάνων, των drones και άλλων θαλάσσιων μέσων. Στόχος είναι να αναμορφωθεί η στρατηγική ετοιμότητας και απόκτησης εξοπλισμού, προσφέροντας καλύτερη προστασία και αποτροπή.
Μέτρα Διαφάνειας και Αλλαγές Στη Διοίκηση
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρουσίασε επίσης μια σειρά μέτρων διαφάνειας για την ενίσχυση του ελέγχου και της λογοδοσίας στον τομέα των εξοπλισμών. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Τη μονιμοποίηση του αξιωματικού που θα είναι υπεύθυνος για την επιτροπή εξοπλισμών, ο οποίος θα επιλέγεται από το ΓΕΕΘΑ.
- Τη θέσπιση μόνιμου νομικού συμβούλου του κράτους για θέματα εξοπλισμού.
- Αλλαγή στη στελέχωση της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών με τη συμμετοχή αξιωματικών μακράς θητείας.
- Ενίσχυση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μέσω τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος για τη λειτουργία της.
- Τοποθέτηση στρατιωτικού εισαγγελέα στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για τη δυνατότητα άρσης τραπεζικού απορρήτου κατά τη διάρκεια ερευνών.
- Προβλέψεις για τη σύνθεση της αρμόδιας επιτροπής εξοπλισμών, με στόχο να λαμβάνει ενημέρωση από τον Υπουργό κάθε 6 μήνες.
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ανάγκη για συνολική συνεργασία προκειμένου να επιτευχθεί η επιτυχία των σχεδίων αυτού του προγράμματος. «Απαιτείται μια καινούρια αντίληψη, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε», δήλωσε, καταλήγοντας πως η υλοποίηση αυτού του προγράμματος θα διασφαλίσει πραγματική δυνατότητα υπεράσπισης της πατρίδας και όχι μια απλή θεωρητική διατύπωση.