Στο λιμάνι της Καλαμάτας λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες οι διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων επιβατών συνεχίζεται. Η Μάρα Τριάντη από την Ελληνική Ομάδα διάσωσης μίλησε στην κάμερα του NEWS 24/7.
Στο λιμάνι της Καλαμάτας, λίγες ώρες μετά την τραγωδία που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου, βρίσκεται το NEWS 24/7, όπου βρίσκονται οι διασωθέντες και λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες.
Η κινητοποίηση για την παροχή ιατρικής φροντίδας και ψυχιατρικής περίθαλψης βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ συγγενείς μερικών από τους επιβάτες του αλιευτικού σκάφους που ανετράπη, βρίσκονται στο λιμάνι, και προσπαθούν να μάθουν αν οι άνθρωποί τους αγννούνται ή συγκαταλέγονται στους νεκρούς.
Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών βρίσκεται επίσης στο σημείο, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησης των νεκρών, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 78. Όλο το βράδυ οι επιζώντες διανυκτέρευσαν στην αποθήκη του λιμανιού ενώ όπως έγινε γνωστό κάποιοι από αυτούς θα μεταφερθούν σε καμπ της χώρας.
Το Λιμεναρχείο Καλαμάτας εξετάζει τουλάχιστον τρία άτομα από τους επιζώντες, των οποίων οι κινήσεις κρίθηκαν ύποπτες και πιστεύεται ότι ήταν διακινητές.
Η Μάρα Τριάντη από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, μίλησε στην κάμερα του NEWS 24/7 και περιέγραψε την κατάσταση των διασωθέντων.
“Είμαι από χθες το μεσημέρι εδώ, αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι σίγουρα καλύτερη από τη χτεσινή. Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει, που βρίσκονται και προσπαθούμε να τους προσφέρουμε ό,τι μπορούμε. Απ’ όσο γνωρίζουμε ήταν 5 ημέρες χωρίς νερό, αφυδατωμένοι”, ανέφερε.
Όπως εξήγησε, “μερικοί από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς η κατάστασή τους επιδεινώθηκε. Αλλά χθες υπήρχαν περισσότερα άτομα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Είχαν δυσκολία στην αναπνοή, πυρετό, γιατί είχαν υποστεί και υπογλυκαιμικό σοκ, γιατί είχαν πολλές μέρες να φάνε“.
Σχετικά με τους επιβαίνοντες του σκάφους, η κ. Τριαντή ανέφερε πως “υπήρχαν γυναίκες και παιδιά”, αλλά δεν έχουν φτάσει, διότι οι άντρες ήταν στο πάνω μέρος του καραβιού, οπότε σώθηκαν. Οι γυναίκες και τα παιδιά ήταν κλεισμένοι στο αμπάρι, οπότε όταν βυθίστηκε, ήταν πιο δύσκολο να επιζήσουν. Παρ’ όλα αυτά οι Αρχές ψάχνουν ακόμα”.
Σχετικά με την εθνικότητα των διασωθέντων, η κ. Τριαντή ανέφερε πως “όσοι έχουν φτάσει μιλούν αραβικά. Είναι από Ισραήλ, Ιράκ και άλλες χώρες”.
Η ίδια επισήμανε ακόμα πως η κινητοποίηση των πολιτών της Καλαμάτας ήταν πολύ μεγάλη.
“Οι πολίτες εχουν ενδιαφερθεί πάρα πολύ. Όταν ενημερώσαμε ότι χρειαζόμαστε ρούχα, παπούτσια, ότιδήποτε, γιατί οι άνθρωποι ήρθαν με σκισμένα ρούχα, χωρίς