Θλιβερές Εξελίξεις από το Ναυάγιο Ανοιχτά της Δομινικανής Δημοκρατίας
Έξι σοροί, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού, ανασύρθηκαν μετά το ναυάγιο ενός πλεούμενου που μετέφερε 40 έως 50 μετανάστες ανοικτά της Δομινικανής Δημοκρατίας. Οι επιχείρησεις για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζονται, όπως ανακοίνωσε χθες η πολιτική προστασία.
Σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις, είχε επιβεβαιωθεί ο θάνατος τεσσάρων ατόμων, τριών ανδρών και μιας γυναίκας. Επιπλέον, δέκα επτά άνθρωποι, επτά υπήκοοι Αϊτής και δέκα Δομινικανής Δημοκρατίας, έχουν διασωθεί.
Το πλεούμενο βρισκόταν καθοδόν προς το Πουέρτο Ρίκο, μια γειτονική νησιωτική περιοχή της Καραϊβικής και υπεράκτια κτήση των ΗΠΑ, σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από τα ανατολικά παράλια της Δομινικανής Δημοκρατίας, όταν σημειώθηκε το δυστύχημα.
Καταθέσεις επιζώντων αναφέρουν ότι το σκάφος μετέφερε από 40 έως 50 άτομα. Μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν έχουν επικυρώσει τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων.
«Σε προηγούμενα ναυτικά ναυάγια, έχουμε δει ανθρώπους να επιπλέουν και να βγαίνουν από τη θάλασσα ακόμη και έπειτα από τέσσερις, πέντε ή έξι ημέρες», δήλωσε χθες ο διευθυντής της δομινικανής πολιτικής προστασίας, Χουάν Σάλας, κατά την τρίτη ημέρα αναζητήσεων.
Διασωθέντες ανέφεραν πως υπάρχουν πιθανές άλλες επιζώντες στο νερό, ενώ οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ορισμένοι να κατάφεραν να κρατηθούν από επιπλέοντα αντικείμενα ή να γυρίσουν κολυμπώντας στην ακτή.
«Το πεδίο δράσης, κατά συνέπεια, έχει διευρυνθεί. Σήμερα (σ.σ. χθες Κυριακή) θα κάνουμε υπέρπτηση στην περιοχή με πιο ισχυρά αεροπλάνα», επεσήμανε ο κ. Σάλας.
Είναι γνωστό ότι τα μικρά πλεούμενα που εκτελούν μεταφορά μεταναστών, είτε ξύλινα είτε φτιαγμένα από υαλόνημα, συχνά παραβιάζουν τους κανόνες ασφαλείας, σημειώνουν οι αρχές. Αυτά τα σκάφη ονομάζονται «γιόλα» (yola), που εκτός από ψαρόβαρκα, την τελευταία δεκαετία χρησιμοποιείται αργκό για να περιγράψει ατυχήματα και ναυάγια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι γνωστό ότι επιβιβάζονται έως και 100 άτομα σε τέτοια σκάφη.
Οι παράτυποι μετανάστες φέρονται να πληρώνουν έως και 7.000 δολάρια στους διακινητές για την προσπάθειά τους να φθάσουν παράνομα στο Πουέρτο Ρίκο, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Η Δομινικανή Δημοκρατία μοιράζεται το νησί Εσπανιόλα με την Αϊτή, μια χώρα που τα τελευταία χρόνια πλήττεται από κλιμακούμενη βία και εγκληματικότητα, οδηγώντας σε ανθρωπιστική κρίση.
Το πολεμικό ναυτικό της Δομινικανής Δημοκρατίας έχει διευκρινίσει ότι οι μετανάστες προσπαθούσαν να ταξιδέψουν παράνομα προς το Πουέρτο Ρίκο, στην περιοχή Χουανίγιο, κοντά στην δημοφιλή τουριστική τοποθεσία Πούντα Κάνα.
Η παράτυπη μετανάστευση από τη Δομινικανή Δημοκρατία προς το Πουέρτο Ρίκο έχει αναδειχθεί σε σοβαρό κοινωνικό ζήτημα τα τελευταία δέκα έτη.