Ο Ντόναλντ Τραμπ Ανακοινώνει Αμοιβαίους Δασμούς για Όλο τον Κόσμο
Από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη ανακοίνωσε το σχέδιο του για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές, το οποίο είχε κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό μέχρι εκείνη τη στιγμή. Οι δασμοί αυτοί θα είναι τουλάχιστον 10% σε σχεδόν όλα τα αγαθά που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελώντας μια “διακήρυξη οικονομικής ανεξαρτησίας”.
Στην ομιλία του, ο Τραμπ τόνισε την υπογραφή ενός “ιστορικού εκτελεστικού διατάγματος” που θεσπίζει αμοιβαίους δασμούς σε χώρες παγκοσμίως, επισημαίνοντας ότι οι δασμοί είναι αποτέλεσμα των πρακτικών που εφαρμόζουν οι εμπορικοί εταίροι. Ο ίδιος δήλωσε: “Αμοιβαία σημαίνει: μας το κάνουν και εμείς τους το κάνουμε”.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου, οι δασμοί θα ανέρχονται σε 25% για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα, ενώ επίσης επιβλήθηκε ένας “ελάχιστος δασμός” ύψους 10% σε άλλα προϊόντα που εισάγονται από διαφορετικές χώρες. “Προωθούμε την ανοικοδόμηση της οικονομίας των ΗΠΑ”, δήλωσε ο πρόεδρος.
Επιπλέον, υπογράμμισε: “Σε πολλές περιπτώσεις, ο φίλος είναι χειρότερος από τον εχθρό από την άποψη του εμπορίου”. Αποδεικνύει με αυτόν τον τρόπο την προτεραιότητα που δίνει στην οικονομία των ΗΠΑ, αναφέροντας ότι οι δασμοί αυτοί καταδεικνύουν μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ενώ ανέφερε: “Τα εμπορικά ελλείμματα δεν είναι πλέον απλώς ένα οικονομικό πρόβλημα”.
Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης, ο πρόεδρος παρουσίασε έναν πίνακα με τους νέους συντελεστές δασμών ανά χώρα, οι οποίοι κυμαίνονταν από 10% έως 49%. Ανέφερε επίσης ότι οι θέσεις εργασίας και τα εργοστάσια θα επιστρέψουν στην Αμερική, σημειώνοντας ότι οι νέοι δασμοί αποτελούν μια “διακήρυξη οικονομικής ανεξαρτησίας”. “Δεν πρόκειται για πλήρη αμοιβαιότητα, αλλά για είδος αμοιβαιότητας”, πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι επιβάλλεται δασμός 2,4% για τις εισαγόμενες μοτοσικλέτες, ενώ έκρινε ότι χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Ινδία και το Βιετνάμ χρεώνουν πολύ υψηλότερους δασμούς, φτάνοντας μέχρι 75%. Επιπλέον, κατηγόρησε την ΕΕ και τις ασιατικές χώρες για την επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα αμερικανικής κατασκευής.
Αναμονή και Διαπραγματεύσεις από την Ευρώπη
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΕΡΤΝews στις Βρυξέλλες, Έλενα Αποστολίδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλέγει να διατηρήσει χαμηλούς τόνους όσον αφορά τις εξελίξεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Εμπορίου της Κομισιόν, Όλοφ Γκιλ, δήλωσε ότι προσπαθούν να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή.
Παρ’ ότι η Κομισιόν μετράει αντίστροφα για την επιβολή δασμών, υπάρχει μια προσπάθεια να κατανοηθούν οι επιπτώσεις αυτών των δασμών. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ήδη επικοινωνήσει με τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση. Όπως τόνισε η Αποστολίδου, αυτοί οι νέοι δασμοί επηρεάζουν όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και την Ευρώπη, προσδίδοντας παγκόσμιο οικονομικό αντίκτυπο.
Ο Γκιλ δήλωσε: “Πιστεύουμε ότι αυτοί οι τύποι δασμών δεν είναι καλοί για κανέναν, μας κάνουν κακό στους δύο κόσμους.” Προσέθεσε ότι: “Ας καθίσουμε να συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να υπάρξει μια καλύτερη λύση, ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες για όλους.” Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι το περιβάλλον φαίνεται να απειλεί τις παγκόσμιες οικονομικές σχέσεις.
Αναμένοντας τις εξελίξεις, η βρετανική κυβέρνηση τονίζει την προετοιμασία της για δύσκολες συνέπειες, καθώς οι καταναλωτές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δείχνουν ανησυχία για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο εμπορικός πόλεμος στην τσέπη τους. Ειδικότερα, τομείς όπως οι οινοπαραγωγοί στην Γαλλία ανησυχούν για το πώς μπορεί η Ε.Ε. να αντιδράσει στις επιβολές δασμών, ενώ στην Ιταλία οι παραγωγοί ελαιολάδου και παρμεζάνας δείχνουν αυτοπεποίθηση για την ποιότητα των προϊόντων τους.