Οι Νέοι Δασμοί του Προέδρου Τραμπ
Από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε το σχέδιο της κυβέρνησης του για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές, το οποίο παρέμενε μέχρι τώρα ως επτασφράγιστο μυστικό. Στη διάρκεια της δήλωσής του, ο πρόεδρος αποκάλυψε ότι οι δασμοί θα ανέρχονται τουλάχιστον στο 10% για σχεδόν όλα τα αγαθά που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, χαρακτηρίζοντας αυτή την κίνηση ως «διακήρυξη οικονομικής ανεξαρτησίας».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Τραμπ, υπέγραψε «ένα ιστορικό εκτελεστικό διάταγμα» που θεσπίζει αμοιβαίους δασμούς για χώρες σε όλο τον κόσμο. Το κίνητρο πίσω από αυτή την απόφαση είναι να αντιμετωπιστεί το εμπορικό έλλειμμα και να «προωθηθεί η ανοικοδόμηση της οικονομίας των ΗΠΑ». Ο πρόεδρος ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι θα επιβληθούν δασμοί 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα.
Ο Τραμπ υπογράμμισε την ανάγκη να βάλει η Αμερική τα συμφέροντά της πρώτα, δηλώνοντας ότι πολλές χώρες «εκμεταλλεύονται» την Αμερικανική οικονομία και τόνισε ότι «οι φορολογούμενοι έχουν εξαπατηθεί για περισσότερα από 50 χρόνια». Παρουσίασε έναν πίνακα που κατέδειξε τους νέους δασμούς ανά χώρα, οι οποίοι κυμαίνονται από 10% έως 49%.
Το Σχέδιο Δασμών και οι Παγκόσμιες Αντιδράσεις
Ανακοινώθηκαν ειδικές κατηγορίες δασμών ανά περιοχή προέλευσης. Για παράδειγμα, η Κίνα αναμένεται να αντιμετωπίσει δασμούς 34%, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με 20%. Οι επιβαρύνσεις αυτές αναμένεται να έχουν σημαντικές συνέπειες όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.
Ο πρόεδρος κατηγόρησε χώρες όπως η Ινδία και η Ταϊλάνδη για τις πολύ υψηλές δασμολογικές επιβαρύνσεις τους στις αμερικανικές εξαγωγές, επισημαίνοντας ότι η Ινδία χρεώνει 70% δασμούς, και το Βιετνάμ φτάνει το 75%. Με αυτές τις ανακοινώσεις, εργοστάσια και θέσεις εργασίας υπόσχεται ότι θα επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αναμονή και Αντιδράσεις από την Ευρώπη
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΕΡΤΝews, Έλενα Αποστολίδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και κρίνει ότι οι νέοι δασμοί πλήττουν τόσο την οικονομία της Ευρώπης, όσο και της Αμερικής, ενώ θα έχουν και παγκόσμιο οικονομικό αντίκτυπο. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Όλοφ Γκιλ, τόνισε την ανάγκη για διάλογο προκειμένου να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες.
Οι κυβερνήσεις σε χώρες όπως η Βρετανία προετοιμάζονται για τις δυσμενείς συνέπειες που θα προκύψουν από τον εμπορικό πόλεμο, καθώς η ανησυχία των καταναλωτών αυξάνεται. Οι τομείς όπως αυτός των οινοπαραγωγών στη Γαλλία, καθώς και Ιταλοί παραγωγοί ελαιολάδου και παρμεζάνας, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το πώς μπορεί να επηρεαστούν οι εξαγωγές τους.
Συνολικά, οι εξελίξεις αυτές δείχνουν την αναταραχή στην παγκόσμια αγορά και την ανάγκη για συνεχιζόμενο διάλογο και συνεργασία προκειμένου να αποφευχθούν τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα.