Επιβολή Δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ: Μια Οικονομική Διακήρυξη
Από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε έναν νέο σχεδιασμό για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές, μια κίνηση που διατείνονται οι επικριτές του ότι κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό. Η ανακοίνωση αυτή περιλαμβάνει δασμούς τουλάχιστον 10% σε σχεδόν όλα τα αγαθά που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, και την αποκαλεί ως «διακήρυξη οικονομικής ανεξαρτησίας».
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος δήλωσε ότι υπογράφει «έναν ιστορικό εκτελεστικό διάταγμα που θεσπίζει αμοιβαίους δασμούς κατά διεθνών ομολογιών». «Αμοιβαία σημαίνει: αν μας το κάνουν, εμείς τους το κάνουμε», προσέθεσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ανέφερε πως θα επιβληθούν δασμοί 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, επιδιώκοντας να ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία και να «προωθήσει την ανοικοδόμηση της οικονομίας των ΗΠΑ».
Συνέχισε τονίζοντας ότι, «σε πολλές περιπτώσεις, φίλοι μπορεί να είναι χειρότεροι από εχθρούς σε ό,τι αφορά το εμπόριο», αποδοκιμάζοντας την παγκόσμια εμπορική στρατηγική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Επεσήμανε επίσης πως, «οι φορολογούμενοι έχουν εξαπατηθεί για περισσότερα από 50 χρόνια», υπαινισσόμενος τις επιπτώσεις των υφιστάμενων εμπορικών συμφωνιών.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, κράτησε έναν πίνακα που αναδείκνυε τους νέους συντελεστές δασμών ανά χώρα, οι οποίοι κυμαίνονται από 10% έως 49%. Διακήρυξε ότι οι θέσεις εργασίας και τα εργοστάσια θα επιστρέψουν στην Αμερική μέσω αυτών των μέτρων, επισημαίνοντας ότι «οι νέοι δασμοί αποτελούν μια περιοχή οικονομικής ανεξαρτησίας». Πρόσθεσε επίσης ότι οι δασμοί θα ανέρχονται σε 2,4% για τις εισαγόμενες μοτοσικλέτες, περιγράφοντας την ανισότητα που συναντούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις.
Η επιβολή των δασμών περιλαμβάνει ποσοστά ανά περιοχή προέλευσης, σύμφωνα με τα παρακάτω στοιχεία:
- Κίνα: 34%
- ΕΕ: 20%
- Ινδία: 26%
- Νότια Κορέα: 25%
- Ιαπωνία: 24%
- Ταϊβάν: 32%
- Ηνωμένο Βασίλειο: 10%
- Ελβετία: 31%
- Βιετνάμ: 46%
- Νότια Αφρική: 30%
- Ινδονησία: 32%
- Βραζιλία: 10%
- Σιγκαπούρη: 10%
Αντίκτυπος στην Ευρώπη και Παγκόσμια Οικονομία
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews, Έλενα Αποστολίδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να διατηρεί χαμηλούς τόνους, εστιάζοντας σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο εκπρόσωπος Τύπου για θέματα εμπορίου, Όλοφ Γκιλ, τόνισε πως προγραμματίζεται ένα συνεκτικό σχέδιο απάντησης στην επιβολή δασμών, καθώς η Ευρώπη επιθυμεί να ακολουθήσει μια συντονισμένη αντίδραση.
Απώτερος στόχος είναι η αποφυγή των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν οι νέοι δασμοί, οι οποίοι πλήττουν τόσο την οικονομία της Ευρώπης όσο και αυτή των ΗΠΑ, με παγκόσμιες επιπτώσεις. Η Κομισιόν πιστεύει ότι οι επιβαλλόμενοι δασμοί δεν είναι ωφέλιμοι για κανέναν και αντιπροσωπεύουν ένα δυνητικό κόστος για όλες τις χώρες. Η ανάγκη για μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση είναι επιτακτική, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση του διεθνούς εμπορικού πολέμου.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ανησυχώντας για τις συνέπειες στους καταναλωτές, προετοιμάζεται για τα χειρότερα, καθώς οι πολίτες εκφράζουν ανησυχία για την οικονομική τους κατάσταση. Κλάδοι όπως η παραγωγή οίνου στη Γαλλία προειδοποιούν για τις πιθανές συνέπειες εάν η ΕΕ αποφάσιζε να επιβάλει δασμούς σε συγκεκριμένα προϊόντα. Στην Ιταλία, ωστόσο, οι παραγωγοί ελαιόλαδου και παρμεζάνας προτάσσουν την ποιότητα, πεπεισμένοι ότι δεν θα πληγούν ιδιαίτερα από τις εξελίξεις.