Η Εμπορική Πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ: Μια Ανάλυση Της Προόδου
Στο τέλος των πρώτων 100 ημερών της θητείας του τον Απρίλιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε αίσθηση με την δήλωσή του ότι είχε ολοκληρώσει εμπορικές συμφωνίες με 200 χώρες. Αυτή η ανακοίνωση δημιούργησε προσδοκίες για ριζικές αλλαγές στη διεθνή εμπορική σκηνή.
Ωστόσο, δύο μήνες αργότερα, ο Τραμπ είχε ανακοινώσει μόνο τρεις συμφωνίες: με την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ. Αυτή η καθυστέρηση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πραγματική κατάσταση των διαπραγματεύσεων.
Αναθεώρηση Χρονοδιαγράμματος Διαπραγματεύσεων
Η 9η Ιουλίου έχει σηματοδοτήσει την προθεσμία που είχε θέσει ο Τραμπ για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, απειλώντας με υψηλότερους «αμοιβαίους» δασμούς για τις χώρες που δεν θα επιτύχουν συμφωνία. Ωστόσο, πέτυχε να αναγνωρίσει δημόσια ότι η εν λόγω προθεσμία δεν προσέφερε επαρκή χρόνο για διάλογο με σχεδόν όλες τις χώρες.
Αυτό οδήγησε σε μια αλλαγή στην εστίαση της δημόσιας ρητορικής του, με τον Τραμπ να προειδοποιεί για την αποστολή επιστολών στους εμπορικούς εταίρους, οι οποίες θα προσδιόριζαν νέους, αυξημένους δασμούς. Τελικά, ανακοίνωσε την μετάθεση της προθεσμίας για την 1η Αυγούστου, προκειμένου να επιτρέψει περισσότερες συνομιλίες, ιδίως με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προβλέψεις Σχετικά με την ΕΕ
Η σύναψη συμφωνίας με την ΕΕ αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία των εμπορικών διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ένωση, βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία-πλαίσιο που θα προβλέπει δασμούς 10% και θα εκθέτει τις παραμέτρους για αναλυτικές εμπορικές διαπραγματεύσεις στο μέλλον.
Αυτή η πρόοδος υποδηλώνει μια δραματική αλλαγή στην στάση του Τραμπ απέναντι στην ΕΕ, η οποία είχε υποστεί πολλές δημόσιες προσβολές κατά τη διάρκεια της θητείας του. Η στήριξή του από τους ευρωπαϊκούς συμμάχους είναι κομβική για την επίτευξη συμφωνίας, καθώς η δημόσια πίεση από την Ευρώπη έχει επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις.
Συμπεράσματα από τις Διαπραγματεύσεις
Η επόμενη περίοδος είναι κρίσιμη για την κυβέρνηση Τραμπ, καθώς εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η ΕΕ έχει δηλώσει ότι θα επιβάλει αντίμετρα σε αμερικανικές εξαγωγές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε εφαρμογή έως τις 14 Ιουλίου.
Μια εξέλιξη που προκαλεί επιπλέον ανησυχία είναι ότι η Ινδία, η Νότια Κορέα και άλλες χώρες εμφανίζουν σκληρές θέσεις στις διαπραγματεύσεις τους με τις ΗΠΑ, αναβάλλοντας την υπογραφή συμφωνιών. Επιπλέον, η Ιαπωνία και άλλες χώρες από την ομάδα BRICS αμφισβητούν τη σοβαρότητα των προτάσεων που έχουν υποβληθεί.
Η βαθιά ανασφάλεια σχετικά με την τελική μορφή οποιασδήποτε εμπορικής συμφωνίας παραμένει το πιο σημαντικό ζήτημα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων. Οι διεθνείς συνεργασίες απαιτούν διαφάνεια και σταθερές προτάσεις εκ μέρους των ΗΠΑ, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία και η ανάπτυξη των εμπορικών τους σχέσεων.