Η Τσεχική Δημοκρατία εγκρίνει τα αυτόνομα αυτοκίνητα επιπέδου 3
Η Τσεχική Δημοκρατία έχει γίνει η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη, μετά τη Γερμανία, που επιτρέπει τη νόμιμη κυκλοφορία των αυτονομών αυτοκινήτων επιπέδου 3. Αυτές οι αυτοκινητοβιομηχανίες ενσωματώνουν τεχνολογία που επιτρέπει στους οδηγούς να αποδεσμεύουν τα χέρια και τα μάτια τους από τα χειριστήρια υπό ορισμένες συνθήκες, ενώ πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αναλάβουν τον έλεγχο όταν απαιτείται.
Η Mercedes-Benz ήταν η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που εισήγαγε την τεχνολογία επιπέδου 3 στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας το σύστημα Drive Pilot το 2022. Χάρη σε αυτό το σύστημα, οι οδηγοί μπορούν να ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες σε ταχύτητες μέχρι και 95 χλμ./ώρα.
Η νέα τσεχική νομοθεσία, η οποία υπογράφηκε στα τέλη Απριλίου, θα εκτελείται από την 1η Ιανουαρίου 2026, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Automotive News Europe. Αυτοκίνητα εξοπλισμένα με αυτή την τεχνολογία θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν υπό τις οδηγίες που ορίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, κυρίως σε χαμηλότερες ταχύτητες στους αυτοκινητοδρόμους. Οχήματα που πληρούν τις απαιτήσεις και είναι εγγεγραμμένα στη Γερμανία και την Αυστρία επιτρέπεται επίσης να κυκλοφορούν στην Τσεχική Δημοκρατία, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία.
Η μελλοντική ανάπτυξη μελετά τη δυνατότητα λειτουργίας αυτοκινήτων επιπέδου 4 και 5, συμπεριλαμβανομένων αυτόνομων λεωφορείων και ρομποτικών ταξί, σε δημόσιους δρόμους έως το 2027. Εκτός από τη Γερμανία, αυτοκίνητα επιπέδου 3 είναι επίσης νόμιμα στην Καλιφόρνια και τη Νεβάδα, ενώ η Honda έχει αναπτύξει περιορισμένο αριθμό οχημάτων αυτού του επιπέδου στην Ιαπωνία.
Το σύστημα Drive Pilot της Mercedes-Benz μπορεί να λειτουργεί με ταχύτητες έως 95 χλμ./ώρα, ενώ η BMW ανακοίνωσε το σύστημα Personal Pilot για τα μοντέλα της Σειράς 7 το 2023, που περιορίζεται στα 60 χλμ./ώρα. Μια σημαντική διάκριση για την αυτονομία επιπέδου 3 είναι ότι οι κατασκευαστές έχουν την ευθύνη για ενδεχόμενες αξιώσεις που προκύπτουν από ατυχήματα όταν το αυτοκίνητο ελέγχεται αυτόνομα. Κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Renault, αποφάσισαν να παραλείψουν την ανάπτυξη επιπέδου 3 για επιβατικά οχήματα, επικαλούμενες τις προκλήσεις και το κόστος.
Ανάμεσα στις αυτοκινητοβιομηχανίες που πρόσφατα ανακοίνωσαν συστήματα επιπέδου 3 είναι και η Stellantis, η οποία ανακοίνωσε ότι η επιλογή AutoDrive είναι «έτοιμη για ανάπτυξη» από τον Ιανουάριο του 2025, αν και χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο Όμιλος Volkswagen συνεργάζεται με την Mobileye για την ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας, με την Audi να στοχεύει στην κυκλοφορία του συστήματος Chauffeur το 2027.
Σύμφωνα με έκθεση της S&P Global Mobility, κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως οι BYD, Zeekr, Xpeng, Li Auto και Nio, αναμένεται να λανσάρουν συστήματα επιπέδου 3 στην Κίνα φέτος.
Η Τσεχική Δημοκρατία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των εξαγωγών της, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Με εγκαταστάσεις κατασκευής και μεγάλες βιομηχανίες όπως οι Skoda, Toyota και Hyundai, ο τομέας αυτός παρέχει άμεσες θέσεις εργασίας σε περίπου 200.000 άτομα, ενώ σχεδόν 234.000 εργαζόμενοι απασχολούνται έμμεσα.
Η νομοθεσία που αφορά τα αυτόνομα αυτοκίνητα επιπέδου 3 στην Τσεχική Δημοκρατία αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για να καταστεί η χώρα ηγέτιδα στην αυτόνομη κινητικότητα, υπογραμμίζοντας τον δυναμισμό και την πρόοδο της αυτοκινητοβιομηχανίας στην περιοχή.