Καταδίκη των Παραβιάσεων στη Λωρίδα της Γάζας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα τη σοβαρή του ανησυχία σχετικά με τις παραβιάσεις της εκεχειρίας από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας την ισραηλινή κυβέρνηση να «αποτρέψει τη γενοκτονία» στον παλαιστινιακό θύλακα.
Με συντριπτική πλειοψηφία, το Συμβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα που ζητά όχι μόνο την άρση του παράνομου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, αλλά και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους που πλήττονται από την κρίση.
Το ψήφισμα εκφράζει «σοβαρή ανησυχία για δηλώσεις ισραηλινών αξιωματούχων που μπορει να θεωρηθούν ως υποκίνηση σε γενοκτονία» και αξιώνει από το Ισραήλ να αναγνωρίσει τη νομική του ευθύνη για την αποτροπή γενοκτονίας. Το κείμενο ψηφίστηκε με 27 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 16 αποχές. Προτάθηκε από μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, μετά την επανέναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα στις 18 Μαρτίου, ύστερα από σχεδόν δύο μήνες εκεχειρίας.
Η απόφαση του Συμβουλίου καταγγέλλει τη λιμοκτονία των αμάχων ως στρατηγική πολέμου και καλεί τις χώρες να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποτρέψουν την εκδίωξη Παλαιστινίων, είτε εντός είτε εκτός της Λωρίδας της Γάζας.
Το Ισραήλ, ωστόσο, έχει προχωρήσει σε μποϊκοτάζ του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κατηγορώντας το για μεροληψία και απουσιάζοντας από την ψηφοφορία. Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες περί γενοκτονίας στη διάρκεια του πολέμου της Γάζας που ξεκίνησε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023, αφήνοντας πίσω της 1.218 νεκρούς και 251 ομήρους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 50.399 άνθρωποι λόγω των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα. Από τους 251 ομήρους, 58 παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων 34 έχουν αναφερθεί ως νεκροί, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ισραηλινό στρατό.
Η τρέχουσα κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι κρίσιμη, με τις διεθνείς οργανώσεις και τα θεσμικά όργανα να εκφράζουν την ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κρίση που συνεχώς επιδεινώνεται. Η διεθνής κοινότητα καλείται να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά, προκειμένου να στηρίξει τον πληθυσμό που πλήττεται από τη σύγκρουση και τις ανθρωπιστικές ανάγκες της περιοχής.