Σκηνικό ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα
Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους χθες, Παρασκευή, ενώ περίμεναν να παραλάβουν μερίδες φαγητού σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Οι θάνατοι αυτοί προστίθενται στους σχεδόν 800 παρόμοιους θανάτους που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες έξι εβδομάδες, σύμφωνα με τις αναφορές του ΟΗΕ.
Ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Γάζας, ανέφερε στο AFP ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν συνολικά 45 άτομα στην περιοχή την Παρασκευή. Αυτή η εξέλιξη εντείνει την ανησυχία για την κατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή, όπου οι πολίτες βρίσκονται σε απελπιστική ανάγκη βοήθειας.
Στοιχεία ανθρώπινων απωλειών
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει τουλάχιστον 798 θανάτους κοντά σε σημεία διανομής που διαχειρίζεται το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF). Επίσης, οι θάνατοι περιλαμβάνουν πολίτες που βρίσκονταν κοντά σε ανθρωπιστικές αποστολές από άλλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών.
Το GHF χρησιμοποιεί ιδιωτικές αμερικανικές εταιρίες για την παράδοση προμηθειών στη Γάζα, παρακάμπτοντας σημαντικά το σύστημα που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ, το οποίο σύμφωνα με το Ισραήλ έχει επιτρέψει στους μαχητές να επιτίθενται σε φορτία με ανθρωπιστική βοήθεια. Αν και η Χαμάς αρνείται τις κατηγορίες αυτές, οι θάνατοι των αμάχων παραμένουν ανησυχητικοί.
Ανθρωπιστικά πεδία και κίνδυνοι για τους πολίτες
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηριστεί αυτοί οι θάνατοι και οι συνθήκες που σχετίζονται με την ανθρωπιστική βοήθεια ως «εγγενώς μη ασφαλείς» και ανεπαρκείς σύμφωνα με τους κανόνες της αμεροληψίας κατά τη διάρκεια των ανθρωπιστικών αποστολών. «Από τις 27 Μαΐου έως την 7η Ιουλίου, έχουμε καταγράψει 798 φόνους, μεταξύ των οποίων 615 κοντά σε σημεία του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα και 183 σε ανθρωπιστικές οχηματοπομπές», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος της OHCHR.
Το GHF, που ανέλαβε την οργάνωση διανομής τροφίμων το Μάιο, αρνείται τις κατηγορίες και δήλωσε ότι τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών είναι «ψευδή και παραπλανητικά». Ανακοίνωσε ότι πιστεύει πως οι περισσότερες απώλειες συνδέονται με τις αποστολές των Ηνωμένων Εθνών.
Καταγραφή θρησκευτικών και ανθρωπιστικών παραβάσεων
Η OHCHR έχει στηριχθεί σε πολλές πηγές για τα στοιχεία της, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών από νοσοκομεία, νεκροταφεία, οικογένειες και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Αξιοσημείωτο είναι πως οι περισσότεροι τραυματισμοί που καταγράφηκαν κοντά στα κέντρα διανομής βοήθειας από τις 27 Μαΐου ήταν από σφαίρες. «Η ανησυχία για τις θηριωδίες που διαπράττονται είναι έντονη», δήλωσε η Σαμντασανί, προσθέτοντας ότι οι πολίτες που σχηματίζουν ουρές για τρόφιμα και φάρμακα βρίσκονται σε εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.
«Όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ του να πυροβοληθούν ή να διασφαλίσουν βασικές προμήθειες, αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε.
Αντίκτυποι και στρατηγικές του ισραηλινού στρατού
Απαντώντας στα στοιχεία του ΟΗΕ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως έχει προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει τις «πιθανές προστριβές» ανάμεσα στους αιτούντες βοήθεια και τους στρατιώτες και ότι «εξέτασε προσεκτικά» τα περιστατικά που αφορούν πλήγματα σε αμάχους κοντά σε σημεία διανομής. «Εκδόθηκαν νέες οδηγίες προς τις δυνάμεις στο πεδίο, λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του.