Πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Η κυβέρνηση προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, από την ίδρυση του Οργανισμού το 1998 μέχρι σήμερα. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σκοπός αυτής της κίνησης είναι «η πλήρης κάθαρση και η εξυγίανση του συστήματος επιδοτήσεων». Η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, ενώ ήδη έχει προκαλέσει έντονες αντεγκλήσεις από την αντιπολίτευση.
Το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να υποβάλει τη δική του πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά έχει ήδη καταθέσει κοινό αίτημα για προανακριτική επιτροπή που θα εξετάσει το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις εντείνονται καθώς οι κομματικές γραμμές διαχωρίζονται από τη διαχείριση του ζητήματος.
Αιτίες και Σκοπός της Έρευνας
Όπως σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, η κυβέρνηση επιδιώκει «τη ριζική αντιμετώπιση ενός σοβαρού διαχρονικού προβλήματος» και θα εξεταστούν όλες οι πτυχές της διαχείρισης του ΟΠΕΚΕΠΕ, εστιάζοντας σε ζητήματα όπως:
- Η διαχρονικότητα του ζητήματος, με ενισχύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε 645.000 παραγωγούς ετησίως.
- Η επιβολή προστίμων που ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ από το 1998 μέχρι σήμερα.
- Η ανάγκη κλεισίματος κενών που προκαλούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Ο έλεγχος των διοικητικών πράξεων, προτάσεις προς τις πολιτικές ηγεσίες και η ανταπόκρισή τους.
- Διασταυρωτικοί έλεγχοι και τα αποτελέσματά τους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτή είναι μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η αναγκαία καθαρότητα, προς όφελος των παραγωγών και του αγροτικού τομέα γενικότερα. Δήλωσε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα «κρυφό» αναφορικά με την υπόθεση.
Η Στρατηγική των Πολιτικών Κομμάτων
Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτές τις ενέργειες ύστερα από μελέτη της δικογραφίας σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την πρόταση της για την εξεταστική επιτροπή, η οποία θα ερευνήσει τα θέματα που προέκυψαν από τη λειτουργία του οργανισμού από το 1998 έως σήμερα.
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταθέσει τη δική του πρόταση εντός των επόμενων ημερών. Εκπρόσωποι του κόμματος υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις πολιτικές ευθύνες για τις οποίες υπάρχουν ήδη υποψίες.
Η Νέα Δημοκρατία αντεπιτίθεται, τονίζοντας ότι η προτεινόμενη εξεταστική δεν στοχεύει στην αποποίηση ευθυνών αλλά στην πλήρη διαλεύκανση των ζητημάτων που προκύπτουν από την προβληματική διαχείριση του οργανισμού. Δηλώνει ότι η επιτροπή θα βοηθήσει να αποκαλυφθούν τυχόν ευθύνες χωρίς περιορισμούς.
Διαδικασίες και Ελεγκτικοί Μηχανισμοί
Μετά την κατάθεση της πρότασης στη Βουλή, αυτή θα ανακοινωθεί και θα διανεμηθεί στους βουλευτές, εγγράφοντας το θέμα στην ημερήσια διάταξη για κοινοβουλευτικό έλεγχο. Για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής απαιτείται θετική ψήφος από την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή από τουλάχιστον 120 βουλευτές.
Η διαδικασία ψηφοφορίας θα είναι φανερή και θα ανακοινωθούν τα μέλη και το χρονοδιάγραμμα της επιτροπής. Σημειώνεται ότι για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής απαιτείται η υπερψήφισή της από τουλάχιστον 151 βουλευτές, εστιάζοντας στη διαχείριση των ποινικών ευθυνών.
Επιχειρησιακοί Έλεγχοι στον Τομέα της Αγροτικής Παραγωγής
Προφανώς εν μέσω του σκανδάλου, οι πρώτοι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι έχουν ξεκινήσει από τον τομέα της μελισσοκομίας, με την βιολογική παραγωγή να έρχεται ξανά στο προσκήνιο λόγω μαζικών αιτήσεων προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ για ένταξη σε προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Οι έλεγχοι διενεργούνται από κλιμάκια ελεγκτών του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, του ΟΠΕΚΕΠΕ και των Περιφερειών. Η Κρήτη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς αναφέρεται ότι το 90% της μελισσοκομίας είναι βιολογικές. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας, τονίζει ότι θα πρέπει όλα τα κοινοτικά κονδύλια να ελέγχονται και να κατευθύνονται στους πραγματικούς παραγωγούς.
Η κατάσταση με τις παράνομες αιτήσεις έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς έρευνα του ΟΠΕΚΕΠΕ αποκάλυψε πάνω από 30.000 κόκκινους ΑΦΜ που χρησιμοποιήθηκαν για την υποβολή 48.152 μη αποδεκτών παραστατικών, κυρίως μέσω των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων. Οι αιτήσεις αφορούν ενισχύσεις από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχήματα».
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Γεωργία Σκιτζή, Κώστας Κωνσταντόπουλος, Βαγγέλης Μητρούσιας, Κατερίνα Πολύζου, Βασίλης Σιώμος