Θάνος Πλεύρης: Στρατηγική Διαχείρισης Μετανάστευσης
«Όταν δεν έχουμε ως Ευρώπη μια διαδικασία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, την απαιτούμε. Ερχόμαστε λοιπόν με μια δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Η χώρα έχει σύνορα και δεν θα επιτρέψουμε να έρχονται καραβιές στο όνομα κανενός ψευδό-ανθρωπισμού», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης, κατά την παρουσίαση της τροπολογίας για την αναστολή αιτήσεων παροχής ασύλου στη Βουλή.
Ο υπουργός ανέφερε ότι «τα μέτρα στηρίζονται σε ένα γεωγραφικό πλαίσιο που υποχρεωτικά έχει χρονική διάρκεια και θα επανεξετάζονται βάσει των συνθηκών που υπάρχουν. Αυτός που απορρίπτεται και δεν φεύγει, περνάει ποινικό δικαστήριο και ο μόνος δρόμος είναι να συνεργαστεί και να φύγει. Όσοι παραμένουν στη χώρα ενώ το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί θα μπαίνουν φυλακή. Ο δρόμος από εδώ και πέρα των λαθρομεταναστών θα είναι είτε φυλακή είτε έξοδος. Το 52% είναι πρόσφυγες, το 48% έρχεται και εκμεταλλεύεται και τους πρόσφυγες και εκβιάζει μια χώρα να μείνει μέσα», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, «τα μέτρα που λαμβάνονται είναι για την πληρέστερη φύλαξη, αλλά όσο και να φυλάς την περίμετρο, θα υπάρξει κόσμος που θα προσέλθει. Η τροπολογία είναι στο πλαίσιο του Έβρου. Τα μέτρα έχουν ληφθεί σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ επεσήμανε: «Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να τοποθετηθεί, στηρίζει ή όχι τη νομοθετική ρύθμιση για τον Έβρο; Το ΠΑΣΟΚ ήθελε να μην στείλουμε αστυνομία στον Έβρο το 2020 για να σταματήσουμε όλο αυτόν τον κόσμο που δεν πρέπει να μπει μέσα».
Επιχειρηματολογία κατά της Μετανάστευσης
Ο κ. Πλεύρης τόνισε: «Πρέπει να καταστεί σαφές πως η Ελληνική πολιτεία οφείλει να προστατεύσει το κράτος της και την επικράτειά της και δεν μπορεί να δεχθεί αυτή την εισβολή που επιχειρείται. Στην επίσκεψη που κάναμε στη Δυτική Λιβύη παρουσίασαν ένα σχέδιο για 3 εκατομμύρια μετανάστες. Αν πιστέψουν ότι θα επιτρέψουμε αυτός ο πληθυσμός να έρθει στην Ευρώπη, τότε θα μιλάμε για αντικατάσταση πληθυσμού», δήλωσε.
Επιπλέον, υπενθύμισε ότι έχει κριθεί συνταγματική η νομοθετική ρύθμιση για τον Έβρο, η οποία δεν είχε γεωγραφικό προσδιορισμό. «Πρέπει να υπάρξει δομή στην Κρήτη για να μπορούν να κρατούνται. Καθίστε εκεί που είστε, δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ πέρα, αυτή θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση», ανέφερε και κάλεσε τα κόμματα να στηρίξουν την τροπολογία. «Η εναλλακτική είναι να δεχόμαστε καθημερινά 1000 με 1500 άτομα να κάνουν αίτηση ασύλου. Και τότε τι θα πείτε στις κοινωνίες σας; Ότι έρχονται καραβιές και θα πρέπει να ανέχονται την κατάσταση;», επισήμανε.
Η θέση του υπουργού αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όσον αφορά τη μετανάστευση και την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους και πολιτικές, με σκοπό την προστασία των συνόρων και την αντιμετώπιση του ζητήματος αποτελεσματικά.