Δεν είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχοι των ΗΠΑ εμπλέκονται σε προσπάθειες ανατροπής ενός δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη τρίτης χώρας. Αυτή τη φορά τα σχέδια όμως αφορούν τη Μεγάλη Βρετανία.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, ο Έλον Μασκ έχει προχωρήσει σε ιδιωτικές συζητήσεις με συμμάχους του για το πώς θα μπορούσε να «απομακρυνθεί» ο Κιρ Στάρμερ από τη θέση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές.
Όπως σημειώνεται, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του X αναζήτησε πληροφορίες για το σενάριο να οικοδομήσει υποστήριξη για άλλα βρετανικά πολιτικά κινήματα – όπως το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Reform UK – προκειμένου να πετύχει αλλαγή στο τιμόνι της Βρετανίας πριν από τις επόμενες εκλογές.
Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση του Μασκ να πάρει πριν λίγες ημέρες αποστάσεις από τον Νάιτζελ Φάρατζ κρίνεται διόλου τυχαία. Ο Μασκ δήλωσε την Κυριακή πως «το κόμμα Reform χρειάζεται έναν νέο ηγέτη», αλλά και ότι «ο Φάρατζ δεν έχει αυτό που χρειάζεται».
Φέρεται τώρα να εξετάζει πιθανούς υποψηφίους για την αντικατάστασή του, συμπεριλαμβανομένου του βουλευτή του κόμματος Ρούπερτ Λόου, ενώ παράλληλα διερευνά τους μηχανισμούς που θα επέτρεπαν αντικατάστασή του.
Ο Μασκ «δικάζει» Στάρμερ και θέλει αλλαγή
Το τελευταίο εξάμηνο ο CEO της Tesla δεν έχει πάψει να ασχολείται ενεργά με την βρετανική πολιτική εξαπολύοντας τα πυρά του στην κυβέρνηση των Εργατικών και προσωπικά στον Κιρ Στάρμερ.
Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την πτώση του αγαπημένου του Ρίσι Σούνακ και την αλλαγή σκυτάλης στο Λονδίνο, ο Μασκ υποστήριξε πως «ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος» στη χώρα.
Με αφορμή την καταστολή ακροδεξιών διαδηλώσεων, χαρακτήρισε την Βρετανία ένα «τυραννικό αστυνομικό κράτος», με αφορμή τη μεταρρύθμιση της φορολογίας των αγροτών, προειδοποίησε πως το Λονδίνο «μετατρέπεται σε Στάλιν», ενώ εκμεταλλευόμενος το σκάνδαλο grooming που έχει ξεσπάσει στη χώρα ζήτησε ακόμη και να φυλακιστεί ο πρωθυπουργός – χαρακτηρίζοντας την υπουργό προστασίας του «απολογήτρια της γενοκτονίας των βιασμών».
Από τα πυρά του δεν «γλύτωσε» ούτε ο μουσουλμάνος πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας, Χάμζα Γιούσαφ, που έκανε το «λάθος» να μιλήσει για τον δομικό ρατσισμό στην χώρα του. «Η Σκωτία του έδωσε τα πάντα και παρόλα αυτά απεχθάνεται τους λευκούς», ανέφερε ο Μασκ.
Ο μεγιστάνας – που αναλαμβάνει τις επόμενες ημέρες το DOGE – βρήκε ακόμη χρόνο να έρθει σε ρήξη με έναν υποτιθέμενο σύμμαχο. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ζήτησε να αντικατασταθεί ο Νάιτζελ Φάρατζ επειδή δεν του αρέσει αρκετά ο φυλακισμένος ακροδεξιός Τόμι Ρόμπινσον. Ο Φάρατζ επιμένει ότι μπορούν ακόμη να είναι φίλοι, αν και η απόφαση δείχνει ειλημμένη.
Χειραγώγηση και παρεμβατικότητα
Το δημοσίευμα των FT έρχεται ανήμερα της πολυαναμενόμενης live διαδικτυακής «συζήτησης» του Έλον Μάσκ με την αρχηγό της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Άλις Βάιντελ στο X.
«Πριν από δέκα χρόνια, ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί ότι ο ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα στον κόσμο θα υποστήριζε ένα νέο διεθνές αντιδραστικό κίνημα και θα παρενέβαινε άμεσα στις εκλογές [..] στη Γερμανία», σχολίαζε πριν λίγα 24ωρα ο Μακρόν – εκφράζοντας την ενόχληση μερίδα των ηγετών της ΕΕ για την απροκάλυπτη εκστρατεία Μασκ.
Εν μέσω debate για το κάτα πόσο νόμιμο και «ηθικό» είναι να συνομιλεί και να προμοτάρει προεκλογικά τη γερμανική ακροδεξιά ο Μασκ, η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Αλεξάνδρα Γκιζ έχει περιγράψει την ουσία του προβλήματος με απόλυτη ευστοχία:
«Η συνομιλία του Έλον Μασκ με την ηγέτιδα του AfD Άλις Βάιντελ στο Χ καλύπτεται από την ελευθερία της έκφρασης. Η αλγοριθμική χειραγώγηση του X, [η οποία] κατακλύζει σκόπιμα τα γερμανικά timelines του X με ακροδεξιά προπαγάνδα, ενώ “εξαφανίζει” το προοδευτικό περιεχόμενο, δεν είναι».
Και ο Μασκ δεν έχει περιοριστεί στη Βρετανία και τη Γερμανία. Τον περασμένο Νοέμβρη προέβλεψε ορθά πως ο Τριντό θα «εξαφανιστεί» πριν τις επερχόμενες εκλογές.
Κατά σειρά έχει επιτεθεί στις κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Αυστραλίας – για την προσπάθεια ελέγχου του διαδικτύου – έχει ειρωνευτεί τον IRA και τους Ρουμάνους δικαστές που ακύρωσαν το πρόσφατο αμφιλεγόμενο εκλογικό αποτέλεσμα, έχει καλέσει τον λαό της Γροιλανδίας να συναινέσει(!) στην προσάρτησή της, έχει χαρακτηρίσει τον Μαδούρο «κλόουν» και «δικτάτορα» και έχει κοροϊδέψει την Σάνα Μαρίν για το σκάνδαλο με το κλαμπ.
Αν ήταν απλώς ένα διαδικτυακό τρολ, όλα αυτά θα μπορούσαν να περάσουν έως και απαρατήρητα. Με δεδομένο όμως ότι είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης με στενότατους δεσμούς με τον Ντόναλντ Τραμπ, τα πράγματα περιπλέκονται.
Την ώρα που ο ψηφιακός – και όχι μόνο – κόσμος κινδυνεύει να εξελιχθεί στην απόλυτη δυστοπία, το μέγεθος της οικονομικής, τεχνολογικής και πολιτικής εξουσίας που συγκεντρώνει ο Μασκ προκαλεί ανησυχία.