Σημαντική Πολιτική Εξέλιξη στη Γαλλία: Η Καταδίκη της Μαρίν Λεπέν
Πολιτικός σεισμός έχει σημειωθεί στη Γαλλία, καθώς η Μαρίν Λεπέν στερείται το δικαίωμα να εκλέγεται, βάσει της ποινής που της επιβλήθηκε από το δικαστήριο, το οποίο την έκρινε ένοχη για υπεξαίρεση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση, εκ των οποίων τα δύο έτη θα τα εκτίσει σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Η απόφαση αυτή έχει άμεση ισχύ και διάρκεια πέντε ετών. Σημειώνεται ότι η ηγέτιδα του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος δεν παρακολούθησε την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.
Η καταδίκη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Μαρίν Λεπέν είναι επικεφαλής του πρώτου κόμματος της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας. Η στέρηση του δικαιώματος εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να είναι η τέταρτη υποψηφιότητά της. Συνάμα, η ίδια δήλωσε ότι οι νομικοί της θα ασκήσουν έφεση ενάντια στην απόφαση.
Αφού έφυγε από την αίθουσα του δικαστηρίου, η Λεπέν δεν περίμενε να ακούσει την ανακοίνωση της ποινής της. Αξιοσημείωτο είναι ότι εκτός από την ίδια, το κόμμα της έχουν επιβληθεί και πρόστιμα ύψους 2.000.000 ευρώ. Η απόφαση του δικαστηρίου χαρακτηρίζεται από ισχυρές αποδείξεις, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα η Λεπέν να καταδικαστεί και στο Εφετείο.
Η Μαρίν Λεπέν είναι η πρώτη πολιτικός της γαλλικής πολιτικής σκηνής που καταδικάζεται σε φυλάκιση με τέτοιες επιπτώσεις. Το γεγονός αυτό φέρνει το ερώτημα για την επόμενη μέρα στο κόμμα της, καθώς οι συνεργάτες της καλούνται να αποφασίσουν ποιος θα την αντικαταστήσει στην ηγεσία και την προεδρική υποψηφιότητα. Ο Μπαρντελά, που έχει προταθεί για τη θέση, φέρεται να απολαμβάνει στήριξη από την ίδια τη Λεπέν.
Σημαντική είναι και η πρόσφατη δημοσκόπηση που την κατέτασσε πρώτη σε προτίμηση των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με ποσοστά που κυμαίνονται από 33% έως 37%.
Αντιδράσεις και Δηλώσεις
Κατά την έξοδό της από το δικαστήριο, η Λεπέν δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είστε ευγενικοί, να συμπεριφέρεστε και σωστά. Αφήστε με να προχωρήσω, παρακαλώ». Οι διεθνείς αντιδράσεις για την καταδίκη της ήταν άμεσες. Η Ουγγαρία και η Ιταλία εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφέρθηκε σε παραβίαση δημοκρατικών κανόνων, υποστηρίζοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν την ίδια πορεία καταπάτησης δημοκρατικών ελευθεριών.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, ανακοίνωσε τη στήριξή του στην Λεπέν μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνοντας: «Je suis Marine!», και ο Ιταλός πολιτικός Ματέο Σαλβίνι τόνισε ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν πρέπει να επηρεάζουν τη δημόσια πολιτική. Οι αντιδράσεις αυτές δείχνουν την αναταραχή που έχει προκαλέσει η σημερινή απόφαση στη διεθνή πολιτική σκηνή.