Κωστής Χατζηδάκης: Στρατηγικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση της Στεγαστικής Κρίσης
Η στεγαστική κρίση είναι ένα επίκαιρο θέμα το οποίο ανέφερε με έμφαση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η πορεία του προϋπολογισμού θα είναι καθοριστική για την εφαρμογή πιθανών νέων παρεμβάσεων και κινήτρων στην αγορά ακινήτων.
Στη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου Real Estate που διοργάνωσαν το Capital.gr και το Forbes Greece, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του κλάδου των κατασκευών και της αγοράς ακινήτων. Αυτές περιλαμβάνουν την ανέγερση νέων κατοικιών και την αναβάθμιση του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού, καθώς η αύξηση του οικιστικού αποθέματος είναι ζωτικής σημασίας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης, υλοποιούνται πέντε δέσμες παρεμβάσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της κατοικίας και την εφαρμογή προσαρμογών στον θεσμό της κοινωνικής αντιπαροχής για να καταστεί πιο ελκυστικός και αποτελεσματικός. Περαιτέρω φορολογικές παρεμβάσεις ή νέες πρωτοβουλίες θα εξαρτηθούν από τη συνολική πορεία της οικονομίας και του προϋπολογισμού.
Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για την επιστροφή ενός ενοικίου στους ενοικιαστές, όπως και η επέκταση της φορολογικής έκπτωσης 100% για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων, αποδεικνύουν ότι το θέμα στέγης αποτελεί προτεραιότητα. Αναμένονται σημαντικές εξαγγελίες και στη ΔΕΘ το φθινόπωρο, που θα επιβεβαιώσουν τη δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική υπευθυνότητα και κοινωνική στήριξη.
Δέσμες Παρεμβάσεων για την Στέγη
Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται έχουν ως εξής:
- Μείωση της φορολογίας στα ακίνητα. Ήδη έχει εφαρμοστεί μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% και επιπλέον 20% για τις ασφαλισμένες κατοικίες, ενώ η αναστολή του ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας, καθώς και η κατάργηση του φόρου εισοδήματος για κλειστά σπίτια, προσβλέπουν στην αύξηση των μισθώσεων.
- Αύξηση της προσφοράς στέγης. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ» και το «Ανακαινίζω – νοικιάζω», η επιδότηση για την ανακαίνιση έχει διπλασιαστεί. Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνει περισσότερα για την ανάπτυξη, αλλά με υπευθυνότητα, χωρίς να υπερβαίνει τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.
- Αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Η θεσμοθέτηση της Κοινωνικής Αντιπαροχής επιτρέπει την εκμετάλλευση ανεκμετάλλευτων δημοσίων ακινήτων για τη δημιουργία σύγχρονων κατοικιών. Τουλάχιστον 30% αυτών θα προσφέρεται σε δικαιούχους με προσιτά ενοίκια. Οι προγραμματιζόμενες βελτιώσεις στο πλαίσιο θα το καθιστούν πιο ελκυστικό.
- Βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου. Η εκπόνηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων κρίνεται απαραίτητη για την ορθολογική ανάπτυξη και τη διασφάλιση της ιδιοκτησίας, αποτρέποντας άναρχες οικιστικές αναπτύξεις.
- Συντονισμός υπουργείων με τρεις δράσεις. Δημιουργία μόνιμης διυπουργικής επιτροπής για το στεγαστικό, ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που θα ενημερώνει τους πολίτες για προγράμματα κατοικίας, και σύσταση παρατηρητηρίου στεγαστικής πολιτικής για παρακολούθηση της αγοράς.
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε τη σημαντική αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στον τομέα του Real Estate, στις 2 δισ. ευρώ, καθώς κι την αναμενόμενη αναβάθμιση της οικοδομικής δραστηριότητας. Επιπλέον, αντέτεινε ότι οι μύθοι σχετικά με τις επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, καθώς η χώρα κατατάσσεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η κυβέρνηση επενδύει σε μια πολυδιάστατη στρατηγική, αναιρώντας τις πεποιθήσεις ότι μόνο οι ιδιοκτήτες ευθύνονται για τη στεγαστική πίεση, εστιάζοντας επίσης στην ανεπαρκή προσφορά κατοικιών, ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλή ζήτηση. Ο στόχος είναι η κρατική στήριξη να συμβαδίζει με την ανάπτυξη, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και τη συνεργασία με την αγορά.