Προτάσεις του Κόμματος Λικούντ για Επίσημη Προσάρτηση της Δυτικής Όχθης
Το κυβερνών κόμμα Λικούντ του Ισραήλ, υπό την ηγεσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει υπογράψει μια επιστολή που ζητά την επίσημη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης πριν από τις θερινές διακοπές του ισραηλινού κοινοβουλίου, οι οποίες λήγουν στις 27 Ιουλίου. Αυτή η πρωτοβουλία επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός Ισραήλ.
Η επιστολή υπογράφηκε από 15 υπουργούς του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου και τον Αμίρ Οχάνα, πρόεδρο της Κνέσετ. Αν και η πλειοψηφία των υπουργών στηρίζει την πρωτοβουλία, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, μακροχρόνιος σύμμαχος του Νετανιάχου, δεν συμμετείχε στην υπογραφή της αίτησης. Ο Ντέρμερ βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες που σχετίζονται με το Ιράν και τη Γάζα, γεγονός που ενδεχομένως επηρεάζει τη στάση του σε αυτό το καίριο ζήτημα.
«Εμείς, οι υπουργοί και τα μέλη της Κνεσέτ, ζητούμε την άμεση εφαρμογή της ισραηλινής κυριαρχίας και του ισραηλινού νόμου στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», αναφέρει η επιστολή, χρησιμοποιώντας την βιβλική ονομασία για τη Δυτική Όχθη, περιοχή την οποία το Ισραήλ κατέλαβε κατά τον πόλεμο του 1967. Αυτή η δήλωση υπογραμμίζει την επιθυμία του Λικούντ να ενισχύσει τη θέση του Ισραήλ στη συγκεκριμένη περιοχή, έναντι των διεθνών πιέσεων και των αντιδράσεων της παλαιστινιακής πλευράς.
Στην αίτησή τους, οι υπουργοί συνδέουν την πρόταση τους με πρόσφατα επιτεύγματα του Ισραήλ, που αφορούν τις στρατηγικές νίκες εναντίον του Ιράν και των συμμάχων του. Επισημαίνουν επίσης την στρατηγική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την υποστήριξη του πρώην προέδρου Τραμπ ως βασικούς παράγοντες που διευκολύνουν τη νέα αυτή πολιτική κίνηση.
Η πρόταση αυτή συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την κυβερνητική στρατηγική του Λικούντ και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τις σχέσεις του Ισραήλ με τους Άραβες γείτονές του, αλλά και για την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Η διαδικασία αυτή είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αντιδράσεις από διάφορες πλευρές της διεθνούς κοινότητας, καθώς το θέμα της Δυτικής Όχθης παραμένει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.