Συνάντηση Κορυφής στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, και τον μεταβατικό Πρόεδρο της Συρίας, Αχμέντ αλ Σαράα, ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτή η ανώτατη πολυμερής συνάντηση επικεντρώθηκε στις σημαντικές τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή.
Συζητήσεις για τις Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναλύθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, εστιάζοντας κυρίως σε ζητήματα ασφάλειας, μετανάστευσης, διασυνδεσιμότητας και ενέργειας. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τις σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η περιοχή, ενώ αναφέρθηκε και στο κοινό πρόβλημα του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, που επηρεάζει ιδιαίτερα τον Λίβανο, ο οποίος δέχεται αυξημένες πιέσεις στα σύνορα με τη Συρία.
Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε την ανάγκη για συνεργασία και υποστήριξη μεταξύ των χωρών της περιοχής προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις. Επίσης, τόνισε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούν σταθερούς παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Θέση της Ελλάδας για τη Συρία
Φροντίζοντας να θίξει την κατάσταση στη Συρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας υπέρ μίας συμπεριληπτικής πολιτικής διαδικασίας, η οποία θα προστατεύει όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες. Επίσης, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν πρόσφατα στη βορειοδυτική Συρία, καταγγέλλοντας τις επιθέσεις που έγιναν εις βάρος χριστιανικών πληθυσμών.
Η πλήρης λογοδοσία για αυτές τις πράξεις ήταν μια από τις βασικές απαιτήσεις που εξέφρασε. Τόνισε τη στήριξη της Ελλάδας για μία Συρία που σέβεται όλες τις μειονότητες και τη διεθνή νομιμότητα.
Στήριξη στον Λίβανο
Στην επικείμενη συνεργασία με τον Λίβανο, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει υποστήριξη και βοήθεια για την ενίσχυση των Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας, καθώς και τεχνογνωσία για το σχεδιασμό και την υλοποίηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αυτή η συνεργασία είναι σημαντική ώστε ο Λίβανος να επανασταθεροποιήσει τη θέση του στην περιοχή.
Επιπλέον, υπογράμμισε την σημασία των ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία θα συμβάλουν στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
Δήλωση του Πρωθυπουργού για την Τετραμερή Συνάντηση
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς συνάντησης, ο Πρωθυπουργός δήλωσε: “Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια συνάντηση και είναι πολύ σημαντικό ότι η Γαλλία είναι ενεργά παρούσα στη περιοχή. Η συνεργασία μας με τη Γαλλία, την Κύπρο και τον Λίβανο ενισχύει την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.”
Υποστήριξε ότι η νέα κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να είναι συμπεριληπτική και να σεβαστεί τις θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι η γαλλική παρουσία στον τομέα θα φέρει αποτελέσματα, ιδίως αναφορικά με την στήριξη στις χώρες που έχουν ανάγκη, όπως ο Λίβανος.
Συνολικά, η συνάντηση αυτή εδραιώνει τη θέση της Ελλάδας και των συνεργαζόμενων χωρών ως παράγοντες σταθερότητας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την ειρηνική και ευημερούσα ανάπτυξη της περιοχής.