Σημαντική Συνάντηση Κίνας και Ινδίας για τη Βελτίωση Σχέσεων
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, δήλωσε ότι το Πεκίνο και το Νέο Δελχί οφείλουν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. Η δήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον Ινδό ομόλογό του, Σουμπραμανιάμ Τζαϊσάνκαρ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γουάνγκ τόνισε τη σημασία μιας σχέσης καλής γειτονίας και φιλίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη. «Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο που να περιλαμβάνει ειρηνική συνύπαρξη, κοινή ανάπτυξη και αμοιβαία επωφελή συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η επαφή αυτή πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, όπου οι δύο χώρες, οι οποίες είναι και οι πιο πολυπληθέστερες στον κόσμο, προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους έπειτα από μια σοβαρή συνοριακή διαμάχη που σημειώθηκε το 2020.
Οι Κίνα και Ινδία βρίσκονται σε μια σφοδρή μάχη επιρροής στην νότια Ασία, με τα σύνορά τους, μήκους 3.500 χιλιομέτρων, να αποτελούν μόνιμη πηγή εντάσεων. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν μια βίαιη σύγκρουση το 2020 σε συνοριακή περιοχή των Ιμαλαΐων κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 20 Ινδούς στρατιώτες και τέσσερις Κινέζους. Ωστόσο, τον Οκτώβριο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να οργανώσουν περιπολίες στις αμφισβητούμενες περιοχές, κάτι που υποδηλώνει μια διάθεση για αποκλιμάκωση της έντασης.
Επιπλέον, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση έπειτα από πέντε χρόνια τον περασμένο Οκτώβριο, όπου συμφώνησαν να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων.
Η Ινδία εκφράζει ανησυχία σχετικά με την αυξανόμενη παρουσία του Πεκίνου στον Ινδικό Ωκεανό, περιοχή που η Ινδία θεωρεί ότι ανήκει ξεκάθαρα στη σφαίρα επιρροής της. Επίσης, οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες λόγω του Δαλάι Λάμα, του πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στην Ινδία από το 1959, κι ενώ η Κίνα επιμένει ότι αυτή έχει τον τελευταίο λόγο σχετικά με την ταυτότητα του μελλοντικού πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ.
Η εποχή που διανύουμε απαιτεί στρατηγική συνεργασία και ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ Κίνας και Ινδίας, ιδίως σε ζητήματα που αφορούν την ειρηνική συνύπαρξη και την περιφερειακή σταθερότητα. Είναι σαφές ότι η πρόκληση για τις δύο χώρες είναι η οικοδόμηση ενός κλίματος αμοιβαίου σεβασμού που θα προάγει τη συνεργασία και την ανάπτυξη στην περιοχή.